Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Българи се борят за участие в най-големия фестивал за метъл музика в света „Wacken”

БНР Новини
Фотографија: Full circle

Кръгът от най-древни времена е олицетворявал цялост и завършеност. Той е един от най-разпространените елементи на митологическата символика, изразяващ усещане за единство. Още от самото начало на работата си, това е чувството, което изпитват петимата музиканти от група „Full circle”. Според тях различните вкусове не са пречка по пътя към успеха.

Разнородните стилови предпочитания ни карат да се обединим на една вълна – е мнението на вокалиста Джейми Рашед. – По цял ден всеки един от нас слуша музика от всички жанрове. Така обменяме идеи и достигаме до наше собствено звучене. Всяка група с всеки свои албум преоткрива себе си. Засега музиката, която правим, отразява самите нас. След две години може да сме отишли в съвсем друга посока.



Групата е в състав Дан Валентино (китара), Алекс Валериев (китара), Антон Пиперов (бас китара), Живодар Димитров (барабани), а вокалистът Джейми се присъединява преди три години.

Тази есен „Full circle“ ще представят своя първи албум. Той е изцяло на английски, но музикантите са убедени, че феновете им слушат чуждестранни групи, които също пишат песните си на езика на Шекспир. По-важно е да почувстваш музиката, отколкото да разбираш всичко, което се пее – аргументира се вокалистът, който е автор на текстовете на песните, и продължава:

Повечето ни парчета са за свободна интерпретация, както и текстовете им. Някои носят определено настроение, имаме и доста на социална тематика. Когато пиша текст животът и нещата, които ме вълнуват, ме вдъхновяват. Щом чуя готовата мелодия, в главата ми почва да звучи вокалната линия и текста, емоцията, която искам да предам. За мен е важно инструменталната част да е добра. Все едно групата да няма способен барабанист – тогава всичко пропада. Ако основата на една песен не е стабилна, колкото и силен да е текстът, посланието няма да достигне до слушателя.




От самото начало момчетата са решили сами да се продуцират, за да звучи албумът им така, както искат. Популяризират музиката си чрез социалните мрежи. На въпроса, стараят ли се да избегнат комерсиалното или го възприемат като необходимо зло, Дан Валентино отговаря:

Американците от група „Alter Bridge“са идеален пример за постигане на баланс в комерсиаланата страна на нещата. В техните албуми има песни, така построени, че биха станали интересни на всеки. Но 90 %  от творчеството им оставя вярно на автентичното звучене, което те са открили сами за себе си. Стремим се музиката ни да не е твърде лесна за възприемане, но същевременно да не е трудносмилаема.




В момента полезрението на „Full circle” е насочено към конкурса „Jagermeister – Kavarna Battle of the bands“. Той дава шанс на нови изпълнители да се включат в 10-годишния юбилей на най-големия рок фестивал в България. Дали ще забият на сцената на Каварна, момчетата ще разберат през май, но това не е единственото предизвикателство пред тях. Те трябва да спечелят още една „метъл битка“, а наградата е участие в най-големия фестивал за тежка музика в света „Wacken“. „Full circle“ ca една от трите групи, които са стигнали до финала на българската селекция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!