Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Илона – първият български рок изпълнител, пробил в Обединеното кралство

Фотографија: личен архив
Преди повече от десет години Илона Тотева отива да живее във Великобритания заедно със своята майка. Щастието й се усмихва след една случайна среща с музикалния продуцент и композитор Тони Мур, познат от култовата група Iron Maiden.

Преоткрих страстта си към музиката, когато дойдох в Обединеното кралство, затова реших да остана – спомня си Илона. – Всичко се промени тотално след като се запознах с Тони преди четири години. Бих казала, че съм нова в музикалната индустрия, защото има много артисти тук, които се занимават поне от десет години. При мен нещата се случиха с леко закъснение, защото учех немски и руски в университет в Лондон и въпреки че винаги съм искала да се занимавам с музика, това беше мечта от далечното бъдеще. Когато Тони Мур чу гласа ми, той откри в него една необичайна бленда. Също така му хареса и факта, че идвам от България и че имам руски корени. Няма много български изпълнители с комерсиален успех в Англия и се надявам, че това ще се промени. Формирахме група, започнахме да пишем песни, да пътуваме и изнасяме концерти. Аз съм изцяло автор на текстовете си, а създавам такива и за други изпълнители. Главно съм текстописец, а след това певица.

Групата на Илона се състои от пет души и носи нейното име. Една от първите композиции, които създава със своите колеги е It’s 1966. Вдъхновена от първото им турне в Америка, песента обединява елементи от музика, типична за щата Тексас. Текстът представлява заглавия от всички хитове, създадени там през 1966 г. За наш късмет,  хора от Тексас и Флорида чуха парчето и решиха да го включат в конкурс. Спечели първо място – казва с гордост певицата.

Еклектичният вкус на Илона е формиран от нейните разнообразни музикални предпочитания. Тя е голям фен на кънтрито и посочва Шаная Туейн за своето най-силно артистично вдъхновение. Българката смело навлиза и в коренно различни стилове, както личи от песента й Move (Together as one), която започва с електро бийт.

Главно се стремя музиката ми да бъде в стил кънтри, рок и поп – обяснява Илона. – Така чувствам, че посланието ми достига до слушателите. Електрозвученето не е път, по който бих искала да поема, но също така е важно да бъдеш различен като артист и постоянно да експериментираш с различните стилове.

Въпреки младостта си Илона вече има своя колекция звездни мигове. През 2012 г. тя изнася 45-минутен концерт пред атлетите от Олимпиадата. Незабравим момент в кариерата на изпълнителката е концертът в Хайд Парк. Там се провежда голям лондонски фестивал, наречен British summertime, а Илона и групата й подгряват легендата Том Джоунс.

Българската сензация има зад гърба си два миниалбума и в момента подготвя своя дебютен диск. Броят на песните в него ще е тринайсет, а кога да го очакваме, научаваме от певицата:

Надявам се, че той ще излезе до края на годината. Досега имаме няколко сингъла в iTunes и Youtube. В момента работим по записите на албума, част от които ще бъдат направени в САЩ. Това е специално число за мен, защото мисля, че ми носи късмет. Първият ми концерт беше на датата 13 май, запознах се с моя продуцент отново на 13-о число. Затова реших, че то носи символика за мен и това да е броят на песните в албума.

През април се появи най-новият сингъл на Илона – Beautiful country. Феновете ще могат да го чуят в предстоящия диск, а ето и още подробности:

Излезе в две версиикратка и малко по-дълга с инструментал накрая. В песента е заложена идеята, че би било прекрасно всички ние да живеем в една красива страна, наречена любов. Там няма предразсъдъци, няма разделения и неща, които ни отчуждават едни от други. Това е посланието на нашата музика.

Миналата година Илона и групата й са били специални гости на фестивала Discovery. Това е още едно от участията, която тя ще помни дълго. Чувствах се страхотно, защото това беше нашият първи концерт в България. Надявам се, че скоро пак ще дойдем, нямам търпение отново да пея пред родна публика – казва Илона.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!