Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Група Rebelites пусна видео към новата си песен

Фотографија: Rebelites

Лошото време у нас отмина, слънцето все по-често ни радва с лъчите си… Какъв по-добър момент от този да повишим лятното си настроение с реге. Група Rebelites се събира през 2011 г. като инструментална формация. Днес тя се състои от осем души, сред които им двама вокалисти. Цветан Чобанов (клавишни, сакс) и Михаил Люлев (вокали) бяха гости в студиото на Радио България.

Това не е пръв реге проект за по-голямата част от музикантите в групата, свирили сме и в етно състави, а Мишо е роден с китара в ръцете и с хубав глас. Радваме се, че открихме Бисо – нашата перла от Етиопия – разказва Цветан и дава думата на своя колега Михаил:

Аз случайно се запалих по реге. Преди това съм слушал всякаква музика, предимно хип-хоп. Изтеглих някакъв албум като очаквах да е в този стил, а започна някакво реге от 70-те год. на миналия век. Останах силно впечатлен от ритъма и посланието и оттогава слушам реге вече десет години.

Според Цветан стилът трябва да е достъпен за по-широка аудитория, а представата му за типичния реге фен, далеч не се припокрива с образа с „расти до коленете“, както самият той се изразява:

Когато чуят думичката реге, хората обикновено си представят някаква строга рамка по отношение на звученето. Ние излизаме от нея – песните ни не са чистото реге (т.нар. руутс реге). Стараем се да го поднесем по-модерно с хип-хоп и ар енд би елементи, пречупено през призмата на „едни момчета от България“. Правим музика и на родния си език и тя се харесва на феновете.

Името „Rebelites“ е съчетание от две думи. Първата е “rebel” (бунтовник в превод от англ. ез.), а „ites” (айтс) е поздрав в Ямайка на езика патуа. „ От друга страна се получава игра на думи между „ites” и “heights” (висини на бълг.ез.), които звучат сходно и се получава нещо като „извисен бунтовник“ – обясняват през смях момчетата.

Групата има две песни на български. „Пеша на море“ е саундтрак към документалния филм „Ком-Емине: по билото на Стара планина“, който проследява пешеходния преход на група туристи от връх Ком до нос Емине.

Най-често автор на текстовете на групата е Михаил. Музикантите се надяват до края на годината да успеят да завършат песните, които смятат да включат в дебютния си диск. Подробности научаваме от вокалиста:

Преди една седмица пуснахме ново парче на български – „Чакам те“. Направихме много хубав клип към него. Снимахме го в Синеморец, в края на миналото лято. Специални благодарности на целия екип, на режисьорката Нина Орлинова и оператора Калин Пенчев. В клипа може да бъде видяна красивата актриса Десислава Моралес, позната от сериала „Четвърта власт“.

Новото видео съвсем не е единственото, с което „Rebelites” имат да се похвалят. Лятото им се очертава изпълнено с ангажименти.

Наскоро станаха ясни българските артисти, които ще свирят на “Spirit of Burgas” – каза Цветан. – Благодарим, че ни гласуваха доверие. През лятото сме поканени и на други фестивали – в Черна гора, а след това във Велико Търново феновете могат да ни видят на Nature of hip-hop. Лятото е много подходящ сезон за свирене на реге на открито, а и ефектът върху хората е само положителен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!