Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Развигор Попов на 75 – „Да си артист не е професия, а призвание“

Фотографија: wikipedia.org

Един от най-известните композитори в забавната музика – Развигор Попов – получи „Златен век“ от Министерство на културата. Отличието се присъжда за изключителен принос към българската култура и за развитие на културното сътрудничество. Наградата представлява печата на цар Симеон Велики във вид на медал и грамота. Дни след събитието музикантът сподели вълнението си в студиото на Радио България:

Много приятна изненада бе, че аз и съпругата ми бяхме сред наградените. Може би това се дължи на факта, че последните няколко години основното ни занимание е педагогическа дейност. Преподаваме на деца теория на музиката, пеене и свирене на различни инструменти. Имаме и друг  проект, отново за малчугани, който провеждаме втори сезон – „Театър на песента“. Приюти ни арт колежа Любен Гройс. Най-малките деца, с които работим са между 6 и 12-год. възраст, а големите са тийнейджъри. С двете групи имахме по една премиера. Публиката се смееше и радваше заедно с нас. Това ни направи много щастливи, защото показва, че сме успели да постигнем част от целите, които сме си поставили – децата да се занимават с изкуство, а не да бродят по улиците и да безделничат.


Мими Иванова и Развигор Попов

Развигор Попов е завършил Музикалната академия в София. Работи в състава „Мелоди" на Емил Димитров, а след това и в група „Старт", с която има осем албума. Съпруг е на една от най-обичаните български певици от края на миналия век – Мими Иванова. Въпреки, че през месец май навършва 75 г., той не спира да се изявява като изпълнител:

Свиря предимно евъргрийни и джаз класика. В пиано баровете в България обикновено акомпанирам на партньор  – често това е жена ми, а друг път работя с Николай Калчев. Той е изключителен певец и се познаваме от доста време.С нетърпение очаквам месец декември, защото тогава отивам в Лондон. Имам приятели в един клуб за инструментална музика. Контактът с публиката там е невероятен и ме зарежда с положителна енергия за цяла година напред.

Навършват се 80 години от рождението на Богомил Гудев, който за съжаление вече не е сред нас. Изключителен поет и музикант, той умееше да подбира най-удобните срички, които да „прилегнат“ на певеца като добре скроена дреха – спомня си Развигор Попов и продължава:

Когато търся текст за нова песен, аз разгръщам някоя стихосбирка. Усетя ли, че някой стих хваща сърцето ми, казвам си: „Това е!“ Едни от най-известите ми композиции, създадени с Богомил Гудев и Милчо Спасов, всъщност са сюжетни песни – те имат история и персонажи. Много от песните ми са създадени за няколко гласа. Това се дължи на факта, че дълго време работих с вокална група. Голяма част от творчеството ми е адресирано към моята съпруга Мими Иванова. Тя е добра актриса, влиза в образ и „изиграва“ песента. Затова композициите ми трудно се пеят от други изпълнители.


През 90-те години на миналия век двойката основава музикална детска школа в Двореца на децата.

Щом спортистът приключи кариерата си, той става треньор – казва музикантът. – Ние разсъждавахме по същия начин и се насочихме към педагогиката. Нашата школа е само за любители. Предупредихме родителите, че ще ги запознаем със стойностната музика и ще формираме у тях вкус. Учим ги да четат ноти и да музицират от душа и сърце. Имали сме и деца, които показват големи заложби и съветваме родителите да ги насочат към професионални занимания. Много сме щастливи, че именно ние сме откривателите на такива таланти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!