Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Иван Искров се оттегля на 10 юли

Иван Искров
Фотографија: БГНЕС


Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров депозира оставката си, считано от 10 юли, в писмо, изпратено до народните представители. В него Искров е категоричен, че наследникът му трябва да встъпи в длъжност в най-кратки срокове.

Гуверньорът на БНБ настоява в най-кратки срокове да бъдат избрани подуправители за управленията "Банков надзор" и "Емисионно". 

Иван Искров описва като "лична воля" решението си да подаде оставка, като подчертава, че неведнъж е заявявал това намерение. Искров изразява увереност, че който и от четиримата номинирани кандидати за поста му да бъде избран, ще съумее да събере около своята концепция за управление и своята личност една внушителна парламентарна подкрепа.

Сред задачите, които стоят пред БНБ, Искров посочва институционалното укрепване, оценката на надзорните практики, създаването на законовата рамка за възстановяване и преструктуриране на банките, както и подготовка за предстоящата оценка на качеството на активите и стрес - тестовете на българските банки.

В писмото си Искров твърди, че с мерките, приемани през годините от Централната банка, няма опасност за българските банки заради гръцката криза.

Независимо от това, процесът на разрешаване на дълговата криза в Гърция най-вероятно ще бъде продължителен и ще остане потенциален източник на несигурност и напрежение, допълва Искров. По думите му, именно заради това е необходимо БНБ да разполага с ясен мандат и перспектива пред ръководството, за да работи заедно с останалите институции в страната за поддържане на макроикономическата стабилност и в защита на дългосрочните националните интереси.

Пълния текст на писмото можете да видите тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!