Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Хасково е домакин на базар на билките

Базар на билките беше открит навръх Еньовден в Хасково. 21 фирми и земеделски производители изложиха продуктите си на 25 щанда.

Българските билки са признати в цял свят, разказва Антон Лазаров от пловдивското село Чешнегирово, който се занимава със събирането и преработката на билки.

В България е голямо разнообразието от билки. Страната ни е благодат на доста полезни свойства на билките. Жълтият кантарион придобива популярност, че помага и за депресии. В Германия това е едно от основните средства, които хората препоръчват за депресия. Коприва за прочистване на кръвта. Еньовчето, което днеска му е ден, лайка - за кашлица, полският хвощ го изнасяме за чужбина, посочи Лазаров.

Той уточни дали разлика между био и екологично чисти билки.

Във високопланинските райони са екологични билки, но за биопродукти ние в момента сме сертифицирали район, който отговаря на биологично земеделие. В района са направени изследвания, взети са проби от почвите, взети са проби от растенията, с което показваме, че няма тежки метали, няма пестициди, няма замърсявания, обясни Лазаров.

Изложението продължава до 27-и този месец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!