Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

На панаир като на панаир

Фотографија: Радио ВИДИН Архив

С изложба на керамика на Йоанна Кемилева започват утре, 26 юни, културните прояви на тазгодишния панаир в Белоградчик. Тя ще се открие в 17:15 часа в Художествената галерия. С изпълнения на Духовия оркестър към Читалище "Развитие 1893 г." на площад "Възраждане" ще бъде привлечено вниманието на гости и жители на града към началото на панаира. Официалното откриване ще започне от 18:30 часа със слово на кмета Борис Николов в местността "Панаирище". След това програмата ще продължи с изпълнения на състави от Детски комплекс Белоградчик и Вокална група "Феникс" при читалището в града. Вечерта ще завърши с концерт на Гуна Иванова. 

В рамките на панаира тази година ще се проведе и традиционният фолклорен фестивал "От Тимок до Искър". Той ще започне в събота, 27 юни, от 9:30 часа. Вечерта в съботния ден ще продължи с изпълнения на руски и цигански песни и романси на състав "Смуглянка" от гр. Лом и концерт на Райко Кирилов. В неделния ден програмата ще започне от 11.30 часа с изпълнения на Духов оркестър от с. Бело поле, концерт на децата от Детския комплекс от гр. Брегово и вокална група "Чаровни години" от Белоградчик. Вечерта ще завърши с концерт на дует "Стефанови" от гр. Мездра. 

Снимка: Любомир Веселинов АрхивКулминацията на панаира ще бъде на 29 юни, понеделник. На този ден църквата чества паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Петър на гръцки означава "камък". И именно този ден е избран за празник на града под скалите. В понеделник и културната програма е най-богата.

Вече 109 години панаирът си остава най-чаканото и многолюдно събитие не само за хората от Белоградчик, но и от съседните села. И така на панаир като на панаир въртележки за най-малките, амбулантни търговци, бирарии и музика до късно през нощта. И така до 1 юли, когато панаирът ще бъде закрит.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!