Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Няма опасност за интерконектора ни с Гърция

Теменужка Петкова
Фотографија: БГНЕС

На този етап няма индикация, че изграждането на интерконектора между България и Гърция ще се забави, коментира енергийният министър Теменужка Петкова, но вицепремиерът Меглена Кунева смята, че по темата трябва да се търсят гаранции от Брюксел:

Работи се и се водят разговори за подписването на окончателното инвестиционно решение във връзка с изграждането на интерконектора Гърция – България. Да не забравяме все пак, че това е проект, който е обявен за проект от общ интерес в рамките на ЕС, така че на този етап аз не виждам индикатори, които да поставят под заплаха изграждането на този интерконектор.

Меглена Кунева е убедена, че гръцката криза ще се отрази в икономически аспект на България. Според нея трябва да има готовност да се неутрализира ефектът върху трудовия пазар, за да се удържи безработицата:

Има хора, които работят, българи, които работят там. Смятам, че трябва да се предвиди опасност, ако има обратно влизане на тези хора в българския пазар и се увеличи безработицата, ние да сме готови с предложението на Европейската комисия за допълнителна помощ за създаване на заетост.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!