Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Мартен Роберто представя албума Heartbeat

БНР Новини
Фотографија: БУЛФОТО

Познаваме Мартен Роберто като водещ на музикалното риалити „Гласът на България”, а някои от вас сигурно са чували гласа му от ефира на Радио FM+. Визитната му картичка продължава още с „един от най-известните диджеи на родната клубна сцена”. Към всичко това може да прибавим, че актьорската професия също не му е чужда, но определено най-актуалното около него е дългоочакваният му албум. В Heartbeat Мартен Роберто си сътрудничи с барабаниста и продуцент Николай Данев, познат от групите High Time и Tri O Five. Историята на Heartbeat разказва Мартен Роберто:

Имам един много любим цитат – „Музиката е начинът, по който звучат чувствата“. В Heartbeat може да чуете нашите емоции – моите и на Николай. Вплетохме ги в целия албум. Работим по нови идеи и те ще станат основа на бъдещи проекти.  Двамата сме добри приятели вече от петнайсет години. Споделяме пътищата си в музикалния бизнес. Заедно сме се развивали, слушали сме много музика и вкусовете ни са идентични. Продуцентският тандем между двамата стана изключително сполучлив, защото той е невероятен музикант и придава съвсем друг нюанс на моя поглед върху звука.

Белослава и Любо Киров са част от изпълнителите, взели участие в албума, а  първият сингъл Funkalizedе с вокалите на Рут Колева.

Докато работехме върху демо версиите, почнахме да размишляваме чий глас би се вписал най-добре във всяко парче – обяснява Мартен Роберто. – За този трак решихме, че Рут ще е изключително подходяща. Пратихме й демото и тя много го хареса. След няколко дни пристигна напълно готова и за около час и половина записахме. Това е една от най-бързо завършените песни в албума. Всички музиканти и изпълнители в Heartbeat са наши приятели. Искахме да избягаме от задължителната радиофоничност, характерна за съвременната поп музика и да извадим за малко нашите приятели от познатото им амплоа. Да покажем, че за качествения глас и музикант стилът не е от значение. Може да звучи добре както в поп, рок, така и в клубна музика.

След като Мартен Роберто ни запозна с историята на проекта Heartbeat, не може да не се заинтересуваме и от неговата собствена музикална история, която е не по-малко любопитна. Ето как започва тя:

Покрай баща ми съм възпитан да се интересувам от музика. В началото на 90-те г. на м.в. почна моят афинитет към фънк групи като Кool & thegang. Хип-хопът също много ми повлия. Занимавах се със спорт, но на 13 г. смених концепцията. Почнах да се интересувам кой какво издава, следях различни музикални класации. Постепенно това за мен се превърна в смисъла на света. Правех своя собствена класация, докато връстниците ми се занимаваха с типичните тийнейджърски неща. А аз изпадах във възторг когато си купех аудиокасета или гледах предаване по MTV. По-късно това увлечение прерасна в желанието да бъда музикален журналист. Радиото е медията и платформата, чрез която по най-добър начин можеш да презентираш музика на хората и да ги накараш да харесат  нещо различно. Да знаеш повече е най-голямото богатство в този живот. Нека бъдем по-любопитни и се интересуваме какво се случва по света, а не да оставаме затворени само в нашите географски ширини. Харесва ми да показвам на хората по-нестандартни проекти, защото музиката носи и емоция и заряд. Колкото по-различна музика слушаш, толкова по-различни чувства можеш да откриеш.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!