Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Пожари са унищожили около 700 дка гори в Ловешко

Фотографија: Мария Рачева

Около 700 декара гори са унищожени при пожари в Ловешка област от началото на годината. През последния месец са изгорели и хиляди декари сухи треви.

Петър Петров от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Ловеч съобщи, че пожарите са унищожили близо 200 декара иглолистни гори и около 500 дкара широколистни.

Работим в посока да ограничим пожарите в горите и в пасищата и сухите треви, които граничат с горите и създават опасност за унищожаване на горски фонд, каза Петров.

Той допълни, че до момента няма засегнати земеделски култури. Въпреки, че от началото на годината в областта са регистрирани около 260 пожари на сухи треви извън урбанизираните територии.

И в момента вървят проверки по обезопасяване на горските масиви в близост до земеделски площи. Съвместен проект с държавните горски стопанства на фирмите, които работят в горите. Предприели сме срещи още от миналия месец с кметове на населени места, кметски наместници по спазване на изискванията и по напомняне постоянно на гражданите за трудния сезон от гледна точка на пожарна опасност, който настъпва вследствие засушаването през последния месец и половина, обясни Петров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!