Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Павлова: Прекратени са 3 концесии, сред които тези на плажове "Корал" и "Делфин"

| ажурирано 19.8.15. 13.12
Лиляна Павлова

Седем от десетте процедури за избор на концесионер на морски плажове по Южното Черноморие са приключили успешно. Това коментира след заседанието на правителството министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Предложено е прекратяване на двете концесионни процедури за плажовете Корал и Делфин до започване на новите. Министър Павлова коментира, че за одобрените от кабинета 7 концесии продължителността ще бъде 15 години. Прекратена е концесията за плаж „Иканталъка 2" и на две от екоконцесиите за плажовете Корал и Делфин, но се откриват нови процедури.

Причината за прекратяването е, че подадените оферти не отговарят на няколко от важните изисквания, които имаме към този плаж. Финансовото предложение, което е подадено, по никакъв начин не дава добра обосновка за предложената ставка „Роялти“, а това е именно цената, която концесионерът да заплаща, тъй като например за Корал предложените показатели и параметри предвиждат пет хиляди души да ползват плажа, за които обаче по никакъв начин не е осигурена нито течаща вода, много малък на брой тоалетни, въобще никакви нормални санитарно-хигиенни условия, а и самото изискване да бъдат предоставени някакви, все пак, екоелементи, няма конкретно предоставено нищо, което да различава това предложение от всички останали.

При новите процедури ще се добави и допълнителен критерий за оценка. Министър Павлова обяви, че Министерството на регионалното развитие започва и процедура за избор на оценител за още 15 морски плажа.

Друг нов елемент ще бъде допълнително изискване цената на чадъри и шезлонги, която в момента виждаме, че варира от 5 до 60 лева - огромна е диспропорцията в предлаганите цени, всъщност да стимулираме кандидат-концесионерите с това, че който предлага максимално ниска цена или максимално голяма безплатна площ или безплатно ползване на чадъри, разбира се, да получава и по-голям брой точки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!