Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Новата супергрупа „Легендите“ подготвя национално турне

БНР Новини
Фотографија: „Легендите“
На 14 и 15 септември жителите на морските градове Бургас и Варна ще видят „Легендите“ – формацията, събрала на една сцена едни от най-известните български музиканти. Константин Марков и Стенли („Тангра”), Константин Цеков (ФСБ), Йордан Караджов („Сигнал”), Димитър Кърнев (D2) и Любо Киров ще зарадват почитателите си с незабравими хитове и с много музикални изненади. Ето какво разказа Константин Марков, който е сред основателите на група „Тангра“:

Преди повече от година ми хрумна да направя нещо подобно. В един разговор със Стенли споделих тази идея. Започнахме да обмисляме кои от приятелите ни са най-подходящи като музиканти и биха се присъединили. Така се стигна до раждането на „Легендите“. До голяма степен нещата се случиха от само себе си. Митко Кърнев прие поканата и от своя страна предложи Любо, а той избра Косьо Цеков и постепенно групата се събра. Искаме да разкажем четири десетилетия от историята на българския рок, все пак в групата сме четири поколения рок музиканти. Ще представим най-обичаните песни на съставите, от които идваме, а успоредно с това работим и върху нови авторски композиции.


За тази година „Легендите“ планират шест концерта. Премиерно новата супергрупа се представи на връчването на наградите на „БГ радио“, а публиката прие формацията с нескрит интерес. Истината е, че ние се вълнувахме не по-малко от нашите почитатели. За пръв път шестимата бяхме заедно на една сцена. Усетихме от хората много положителна енергия и продължаваме с хубави емоции напред – разказва Димитър Кърнев и добавя:

Имахме добър пример от друга супергрупа – „Фондацията“. Наскоро се чух с Кирил Маричков и се разбрахме тези дни двата състава да се видим. Преди всичко ние сме приятели и сме работили заедно в най-различни конфигурации. Няма да се изненадам, ако след време направим общ проект с „Фондацията“. Искахме нашата група да е по-различна, затова се съсредоточихме върху това да направим песните, любими на няколко поколения в техните оригинални аранжименти. Повечето от тези композиции са много качествено записани за времето си. „Легендите“ е комбинация, която се роди от търсене на оригинала, но пречупен през призмата на друг певец – това е характерно за новата ни формация.

Ето и част от изненадите по време на турнето на „Легендите“ – Стенли ще пее хитове на D2, Данчо Караджов – на група ТЕ, а най-големият куриоз идва от Любо Киров – освен, че ще изпълни песни на ФСБ, той ще покаже и уменията си на барабанист.

Нашият стремеж е да поканим феновете на пътешествие назад в годините когато бяха създадени тези песни – разказва Константин Марков. – Ще си припомним заедно с нашите слушатели едни незабравими моменти, а тези които още не са били родени тогава ще имат чудесната възможност да се уверят, че отвъд хоризонта съществуват и други светове. Много хора смятат, че „Легендите“ сме ние, а всъщност това са песните, които ще представим.

Мултимедия, специално подготвена за турнето, ще въвежда слушателя в атмосферата на хитове като „Оловният войник“. Песента се появява в средата на 80-те г. на м.в. и чрез мултимедията ще пресъздадем по достоверен начин онова време в обществен и културен план. В момента продължаваме да работим върху нея, но със сигурност тя е важна част от нашето шоу – обяснява Димитър Кърнев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!