Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Държавата и бизнесът договориха нови мерки за сваляне на цената на тока

Представители на бизнеса влизат в бордовете на държавните енергийни дружества

| ажурирано 16.9.15. 15.42
Фотографија: БГНЕС
Бизнесът и правителството договориха нови мерки, които да позволят намаляване на цената на тока. Целта е да се спрат злоупотребите, да се осигури прозрачност и да се намали цената на електрическата енергията за бизнеса, като се върне на нивата отпреди август тази година.

Представители на бизнеса ще участват в работата на бордовете на държавните предприятия от сектора, обяви вицепремиерът Томислав Дончев:

Нека колегите да видят какво се случва, нека още едни очи да гледат, ако някъде има свръх разходи, ако някъде има ненужни разходи, нека те да бъдат тези, които ще ни помогнат да го прекратим.

Към Дончев се създава работна група, която ще изготви пътна карта на реформите в сектора. С промени в законодателството ще се създаде публичен регистър на собствениците на дружествата, които продават на преференциални цени.

Убеден съм, че от този публичен регистър на собствеността ще излязат много интересни, не знам дали не и изненадващи резултати, заяви Дончев.

Разчита се и на участието на бизнеса в бордовете от държавната енергетика:

Нека още едни очи да гледат, ако някъде има свръх разходи, ако някъде има ненужни разходи, нека те да бъдат тези, които ще ни помогнат да го прекратим
, добави Томислав Дончев.

При злоупотреба ще се отнема и преференцията. Това според вицепремиера е добра превантивна мярка:

Считам, че ще бъде много силна мярка за превенция по отношение на всички нарушения, защото въпреки усилията, въпреки взетите мерки нарушенията продължават. Продължаваме да имаме фотоволтаици, които произвеждат енергия и нощем.

Ще се мисли и по друго искане на бизнеса - да се въведе мораториум върху допускането на нови фирми, които ще продават на НЕК на преференциални цени, обясни председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев:

Това искане на работодателите може да бъде изпълнено по друг начин, като се премахнат последните останали преференциални цени от тук нататък. Сега са останали само два вида - от електроенергия от оборски тор и от покривните инсталации за фотоволтаици.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че допълнително работодателските организации ще решават дали да се проведе обявеният за края на месеца протест:

Специално ние, участниците в днешните разговори, сме доста по-оптимистично настроени и се надяваме да се намерят резерви цената на електроенергията за индустрията да се върне на нивата, на които беше от преди първи август.

След днешната среща бизнесът не е толкова категоричен, че ще протестира в края на месеца. Ще има нова дискусия, но остава настояването председателят на КЕВР Иван Иванов да бъде сменен от парламента.

Цената на ел. енергията може да се намали незабавно, а към 1-ви ноември ще има много повече възможности. Може би това е една от причините, най-важната, да искаме ние промени в КЕВР, в нейното ръководство, посочи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Много неща са в ръцете на КЕВР. Там има прекалено много политика и според нас много малко експертност, начело с председателя й Иван Иванов. Не може в такъв орган, от който се очаква експертност и от който зависят хиляди работни места и съдби, да имаме такъв тип хора, смята Домусчиев.

Делян Добрев отрече темата да е дискутирана:

Въпросът с оставката на Иван Иванов не е обсъждана в парламента. Това е искане на работодателите.

Те от своя страна обявиха, че във връзка с искането за отстраняването на шефа на КЕВР днес ще имат срещи в парламента с депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!