Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Кабинетът ще обсъжда с бизнеса и синдикатите допълнителния до 2% общински данък

Фотографија: БГНЕС

Правителството ще обсъжда с бизнеса и синдикатите намерението си да даде възможност на общините да налагат допълнителен данък  - до 2% върху доходите на физическите лица. Предложението ще бъде обсъдено във вторник от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Въпреки  негативните реакции от политическите партии, правителството не се отказва от идеята да даде възможност на общините да събират до 2% повече данък от доходите на физическите лица.

Предложението е ежегодно общинските съвети да определят ставка в диапазон от 0 до 2% над задължителните десет на сто, с които държавата облага доходите. Повишеният данък ще важи за лицата с постоянна адресна регистрация в общината,  която реши да се възползва. Средствата ще постъпват като приход в общинските бюджети, но събирането ще се администрира от НАП.

В мотивите към предложената промяна е записано, че мярката е в изпълнение на целите в стратегията за децентрализация, а именно на общините да се даде възможност за нови приходоизточници и предоставяне на повече и по-качествени услуги за населението. С промяна в Закона за местните данъци и такси ще се даде възможност по-ниски ставки да ползват собствениците на многофамилни жилища, които със собствени средства санират жилища и те отговорят на изискванията за енергийна ефективност на сградите от клас B, C, и D. За сгради, санирани с публични средства по националната програма за енергийна ефективност по-ниска ставка на данък сграда няма да има.

От такса битови отпадъци се предлага общините да освободят сградите на храмовете, молитвените домове и манастирите, но само ако те не се ползват за стопански цели. Правителството продължава да държи и на друга промяна, която ще обсъди с бизнеса и синдикатите. Плащанията в брой да се намалят от сегашните 15000 на 5000 лева. Ограничението ще важи и при разплащанията във валута. Мярката цели ограничаване на сивата икономика.

По данни на КНСБ близо 1/3 от Брутния вътрешен продукт на България идва от сивата икономика. На дискусия в София лидерът на синдиката Пламен Димитров посочи, че за последните 10 години в България е имало около 300 по-значими мерки за справяне със сивата икономика, но те са имали краткотраен ефект.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!