Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Българската Православна Църква призова правителството да не приема повече бежанци у нас

| ажурирано 25.9.15. 18.29
Патриарх Неофит
Фотографија: БГНЕС
Светия Синод в края на тридневното си заседание днес излезе с обръщение-призив до правителството страната ни да не приема повече бежанци. Според митрополитите на Светия синод за тези, които са тук Църквата ни ще се погрижи съобразно осъкъдните и ресурси и възможности, с които разполага. Страната ни според владиците трябва във външнополитически план да се концентрира върху спирането на войните, а не само да проявява солидарност с последствията от тяхното безкрайно продължаване.

"През последните месеци сме свидетели на вълна от прииждащи от разорените от война страни на Близкия Изток и Северна Африка и търсещи прибежище в европейските държави хора.  Вълна, която придобива всички белези на нашествие", се казва още в синодалното обръщение. 

"Нека няма никакво съмнение за това, че Православната църква изпитва състрадание и призовава към солидарност с всички тези хора, които вече са попаднали сред нас и действително, а не мнимо, се нуждаят от грижа и материална подкрепа според възможностите ни", продължава още текстът. 

В документът  се отбелязва, че Православната църква е категорично против войната, която е причина за това човешко нещастие.

"Църквата винаги изследва причините за нещастието и призовава към отстраняването на причините. Битката с последствията, ако не бъдат отстранени причините за явлението, е обречена", заявяват от Синода. 

Настоява се правителството да постави въпроса дали е налице религиозно прочистване на тези територии от християнството в Египет, Сирия, Ирак и какви мерки ще вземе световната демократична общност за гарантиране на вероизповеданието в тези страни.

"Ние помагаме и ще помагаме с каквото можем на бежанците, които вече са попаднали в нашето Отечество, и не ги делим по вяра и народност, но считаме, че нашето правителство в никакъв случай не трябва да допуска в страната ни повече бежанци", посочват още в документа патриархът и митрополитите от Светия синод. 

Според Българската Православна Църква за тези, които вече са тук, е редно като православни християни и като общество, да се погрижим, доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече не.

Ловчанският митрополит Гавриил обясни пред БНР позицията на Светия Синод:

Тези, които сме приели, в обръщението ние казваме, да им се обърне най-голямо внимание, но да не се приемат повече и много, защото тогава става лошо. Ще се промени въобще нацията просто като българи. Трябва да се премахне най-вече причината за това. Това са войните там.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!