Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Сметната палата:

Около 60% от хората могат да получат спешна медицинска помощ най-рано след 20 минути

Фотографија: БГНЕС

Близо 60 процента от хората могат да получат спешна медицинска помощ най-рано след 20 минути. Това се казва в доклад на Сметната палата за работата на Спешната помощ от началото на 2010 до юни 2014 година.

Както вчера председателят на палатата Цветан Цветков обяви пред БНР, около 211 000 души, или 3 на сто, от българските граждани са лишени от възможността да получат спешна помощ.

Дейността по оказване на достъпна, качествена и своевременна спешна медицинска помощ не е ефективна и ефикасна, категорични са от Сметната палата.

В дежурните екипи на телефон 112 няма медицински лица или нормативно приети критерии за разграничаване на спешните от неспешните повиквания.

Специализираният медицински транспорт и апаратурата, необходима за оказване на спешна помощ, са морално остарели, което създава рискове за оказването на адекватна помощ.

В края на одитирания период Спешната помощ е имала 266 санитарни и 30 други автомобила. В Спешната помощ няма достатъчно екипи, а заплатите са неадекватни и недостатъчно мотивиращи за рисковите условия на труд и високото напрежение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!