Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Съветът за тристранно сътрудничество ще обсъжда промени в данъчните закони

Промените в данъчните закони ще бъдат обсъдени на днешното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Въпреки острата реакция срещу идеята общините да могат да начисляват до 2 процента допълнително данък върху доходите, финансовото министерство не е оттеглило предложението си.

Според проекта на финансовото министерство 10-процентата ставка върху доходите ни се запазва, като събраните от нея средства ще бъдат насочвани към държавната хазна. Всяка община ще има право да налага нов данък върху доходите, като ставката е между нула и 2 процента и ще се облагат хората по постоянен адрес. Срещу тази промяна имаше остра реакция и от политиците, и от бизнеса и синдикатите, тъй като така се увеличава данъчната тежест за част от хората и се създават допълнителни административни затруднения.

С друга промяна се предлага намаляване на прага за кешовите разплащания. В момента той е 15 000 лева, а финансовото министерство настоява да бъде свален три пъти. Според работодателите намалението е твърде рязко, затова те настояват новият праг да е 10 000 лева.

Друга спорна промяна, която ще обсъди тристранният съвет, е регистрацията на покупки над 700 лева от фирмите, ако искат да си възстановят ДДС-то. За да имат право на възстановяване, фирмите ще трябва да докажат, че използват стоката само за стопански дейности. Това означава, че при покупка на мобилни телефони и лаптопи например, които се ползват от даден предприемач и за лични, и за служебни цели, няма да се възстановява ДДС. Работодателите не отхвърлят мярката, но настояват за нейното прецизиране и поставянето на много по-висок паричен праг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!