Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Започва Третият фестивал на „хапливите” филми Sofia Biting Docs

Фотографија: sofiabitingdocs.com

Между 12 и 18 октомври за трета поредна година българската столица става домакин на най-актуалните „хапливи” документални филми, включени в програмата на фестивала Sofia Biting Docs. Организатор е сдружение „Позор”. Фестивалът е създаден през 2013 година с цел да бъдат показани истории, които да провокират зрителите, да ги накарат да се замислят и после да коментират темите в организираните след прожекциите дискусии. Първоначално събитието е част от общата програма на най-големия фестивал за документално кино в Европа „Един свят”, който се провежда в Прага, Чехия. Но от втората година организаторите  решават да направят самостоятелна програма с филми, подбрани специално за българската публика. „Тази година филмите са 14” – обяснява Здравко Григоров от Сдружение „Позор”:

Една от водещите теми тази година е здравословното хранене и ще покажем два тематични филма. Първият е чешкият „Захарен блус”, който разказва за огромното количество захар, което поглъщаме, без да знаем, чрез съставките в различни храни.


„Захарен блус”
Другият филм е американският „Хранителни вериги”. Той ни показва внушителното количество стоки, които зариват огромните хранителни вериги и по какъв начин тези стоки ни влияят на нас като консуматори . Както и непрестанното ни желание да напълним кошниците си в магазините, без да имаме потребност от всички тези продукти. Фестивалът има и еконасоченост. Тази година дори ще открием събитието с подобен филм – българо-канадската продукция „Зелена мечта”. В него режисьорката – българката Мая Йоцова, която от години живее в Канада, прави паралел между градската среда и зелените площи в София, нейния роден град, и Монреал. Втората прожекция на „Зелена мечта” ще бъде на 15 октомври в Чешкия център, където след филма зрителите ще могат да поговорят с различни архитекти и специалисти по озеленяването за това как София може да изглежда по-красив и зелен град.

„Зелена мечта”
Дискусиите са важна част от Sofia Biting Docs. Подобен разговор между творци и специалисти ще се случи и след прожекцията на филма „И все пак Тибет” и откриването на фотографската изложба „Лицата на Тибет” на техния автор Мигел Анхел Кано. Кано ще присъства лично в Дома на киното, за да разговаря със зрителите за проблема с Тибет. На 14 октомври в Чешкия център ще бъде показан филмът „Заедно завинаги”, предлагащ алтернативен поглед за начина на живот в едно семейство, живеещо дълбоко в гората, в което децата не ходят на училище и родителите се грижат за тяхното образование. Ще бъде организирана дискусия на тема  възможно ли е по такъв начин да се оцелява в днешно време.

„Заедно завинаги”
Според Здравко Григоров във тези филми не бива да очакваме да видим готови решения на проблеми на обществото и природата днес. Те имат за цел да фокусират вниманието на обществото върху проблемите или просто да ни направят по-информирани за случващото се около нас. Със съжаление, организаторите констатират, че българският зрител не е научен да гледа документални филми и се полагат много повече усилия при за привличането на публика в салоните за такива фестивали. И все пак, българската публика има предпочитания:

Едни от темите, които вълнуват силно българина, са приключенията и пътешествията. От началото на фестивала до сега сме забелязали, че когато има филми за пътешествия, те са най-силно посетените. Затова и тази година сме включили няколко такива заглавия. „Открий отново Индия” е пътепис за група млади индийци, които преоткриват своята родина в рамките на два месеца. Предполагам, че той ще се хареса на мнозина, защото по изключително колоритен начин представя Индия. Друг такъв филм е „Между върховете”, който показва живота на трима младежи, решили да работят като доброволци из Централна Америка. Основната им цел е да покорят връх Аконкагуа в Аржентина, но покрай пътуването към върха им се случват редица интересни и неочаквани неща.

„Банкси покрива Ню Йорк”
Хитовото заглавие тази година на фестивала е „Банкси покрива Ню Йорк”. Става въпрос за един експеримент, наречен „По-добре отвън, отколкото вътре!“ на артиста-фантом Банкси, който решава в рамките на 31 поредни дни през октомври 2013 година да изрисува сгради в няколко квартала на Ню Йорк и така да изрази обществената си позиция. Филмът проследява експеримента, без да показва лицето на Банкси, но разкрива впечатляващите му графити.

Снимки: sofiabitingdocs.com




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!