Изложба в Националната библиотека разкрива непознати стари рецепти и лекове за различни болести

Любопитна изложба посреща посетителите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в столицата до края на месец февруари. В храма на книгата са експонирани множество редки рецепти и указания за направата на лекарства, мехлеми и различни..

публикувано на 22.02.20 в 11:00

Журналистът Венета Павлова – с признание от БНР

По повод 84-ата годишнина на Радио България, дългогодишният редактор в програмата Венета Павлова получи наградата „Номер 1 на Радио България“ за 2019 г. Отличието ѝ беше връчено по предложение на редколегията на Радио България. Венета Павлова..

публикувано на 21.02.20 в 16:49

Жените на Косово – във фокуса на националния празник на страната в София

Творби на пет художнички от Косово, които чрез своята сетивност и похвати пресъздават жените в тази млада държава, бяха представени в София. Събитието бе част от честването на Националния празник на страната, което посланикът на Косово у нас..

публикувано на 19.02.20 в 10:52
Паметникът на Васил Левски в Стрелча

Идеалите на Левски за народна просвета поставят здравите основи на едно българско читалище

Една от най-важните институции в живота на хората от малкото курортно градче Стрелча е неговото читалище. То е сновано през 1871 г. и е сред първите културно-просветни сдружения, които се появяват в страната ни преди Освобождението от османско иго..

публикувано на 18.02.20 в 13:12

Ученичка на Райна Кабаиванска е сред номинираните за Международните оперни награди

Една от звездите на Школата на българската оперна прима Райна Кабаиванска, световноизвестното сопрано Мария Агреста, е номинирана в категорията "Най-добра певица" на Международните оперни награди за 2020 г. (International Opera Awards). След като..

публикувано на 15.02.20 в 08:40

Банско става център на екстремното кино

От 20 до 22 февруари зимният курорт Банско става домакин на традиционната Кинопанорама "Snow Cinema - филми за ски и сноуборд". В програмата са включени продукции за ектремните спортове, които разкриват предизвикателствата пред волята и духа. В..

публикувано на 15.02.20 в 08:30

Поетът Добромир Банев: Важно е да обичаме бавно, за да има и за утре

„Обичай ме бавно” – така се казва новата стихосбирка на Добромир Банев, един от любимите съвременни поети на България. Негови стихотворения са включени в няколко български и чужди антологии, а новото издание е илюстрирано с великолепните фотографии..

публикувано на 14.02.20 в 08:00

Леда Милева – жена с класа

На 5 февруари се навършиха 100 години от рождението на голямата българска детска писателка Леда Милева. Блестящ преводач, ерудиран публицист, дългогодишен председател на Съюза на преводачите в България и на Българския П.Е.Н. център, постоянен..

публикувано на 11.02.20 в 13:10

Любопитни артефакти запознават с историята на тютюнопроизводството и тютюневите изделия у нас

Историческият музей в Ботевград е домакин на гостуваща изложба, посветена на един от най-разпространените човешки пороци – тютюнопушенето. Експонатите в нея са собственост на Историческия музей в град Горна Оряховица, а експозицията „Тютюн, енфие..

публикувано на 08.02.20 в 08:15

Визуалният артист Боян Георгиев с шанс за “Оскар”

Той рисува със светлината и с нея докосва ту тъгата, ту въодушевлението, ту радостта. А днес застава под лъчите на прожекторите заради изключителните си умения на визуален артист. Той е българинът, който съвсем скоро ще премине по червения килим в..

публикувано на 07.02.20 в 11:29