Картините на Хейди Ефрат − среща между студения пейзаж на Севера и слънцето на България

„Има един период от живота, който няма нужда да бъде развалян от безпокойство и отговорности. Начинът, по който се събуждаме, е важен, защото трябва да се справим с всеки дълъг ден. Нашето детство е нашето утро” – думите са на финландската..

публикувано на 10.12.19 в 12:27

Музей в Рим отваря врати за „България през стъклото на времето“

От 12 декември до 12 януари музеят, посветен на живота на римляните – Museo di Roma in Trastevere , в италианската столица ще бъде домакин на интерактивната изложба „България през стъклото на времето“ , обгърната от упойващия аромат на български..

публикувано на 08.12.19 в 07:30

Анджела Родел представя българската литература пред англоезичния свят

Американката Анджела Родел избира да живее и работи в България преди 15 години. Оттогава тя пее песни с българско етно звучене заедно с музикантите от група „Гологан“, снима се в няколко игрални филми на известни наши режисьори, но най-вече..

публикувано на 03.12.19 в 12:30

Паметна плоча във Виена увековечава Гена Димитрова

Виенският дом на една от най-големите световни оперни звезди Гена Димитрова ще носи паметна плоча с името й. По този начин сдружението за култура и изкуство „Лилавият лебед” ще отдаде признание и почит на българката, споделяла оперната сцена с..

публикувано на 01.12.19 в 08:00

Когато куклите заговорят, може да ви кажат неща, които не бихте искали да чуете

Независимо от техния брой или вид, детските играчки са нещо много специално както за малките, така и за отдавна излезлите от детския свят възрастни. Подреждайки килер или таван, всеки човек е попадал на някой стар кашон, пълен със спомени от..

публикувано на 01.12.19 в 08:00

Всеки трети пловдивчанин е посетил поне едно културно събитие през годината в родния си град

Седемдесет и четири на сто от пловдивчани са посетили поне едно културно събитие в родния си град през настоящата година благодарение на инициативата „Пловдив – европейска столица на културата”, стана ясно на международната среща „Поглед назад с..

публикувано на 30.11.19 в 10:00

Старозагорската опера почита Стефка Минева за 50-годишния й сценичен юбилей

Стефка Минева – един от българските гласове, оставили бляскава следа в оперните театри „Ла Скала”, „Метрополитън”, „Арена ди Верона”, ще бъде почетена на сцената на Старозагорската опера по повод на 50-годишния й творчески юбилей. В рамките на..

публикувано на 30.11.19 в 08:00
Заместник-кметът на община Атина Елефтериос Скиадас връчва наградата на Здравка Михайлова на церемония в Културния център на Атинската община

Българка получи награда от Съюза на гръцките писатели

За пореден път гръцката държава оцени многогодишния труд на българската преводачка Здравка Михайлова като посланик на гръцката писменост и култура в чужбина. Миналата седмица Съюзът на гръцките писатели връчи на елинистката наградата „Дедал“ за..

публикувано на 29.11.19 в 12:05

Български и китайски творци заедно по пътя на коприната

Преподаватели от художествените академии в София и Пекин тръгват по пътя на коприната, за да проследят линиите в изкуството, свързващи традициите и съвременността. По случай 70-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между..

публикувано на 28.11.19 в 12:43

Българският актьор-легенда Стефан Данаилов си отиде от този свят

Актьорът Стефан Данаилов е починал тази сутрин на 76-годишна възраст в болница, където от известно време беше поддържан в медикаментозна кома. Любимецът на българската публика беше диагностициран с болестта на Паркинсон, а също така страдаше..

публикувано на 27.11.19 в 11:28