Делото на Кирил и Методий е на почит в целия християнски свят

Дори да изглежда невероятно,   все пак е факт, че през 2015 г. република Мозамбик /Югоизточна Африка/ е издала няколко пощенски марки и колекционерски пощенски плик с ликовете на солунските братя Кирил и Методий. Поводът тогава е 1200 години от..

публикувано на 24.05.20 в 06:00

24 май – Ден на буквите и на духа

За нас, българите, датата 24 май е един от най-светлите ни празници - Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура. Всъщност, тези букви, с които ние пишем и четем от най-ранна възраст, ни носят празник всеки ден. Те ни отварят очите за..

обновено на 24.05.20 в 00:01

Български културни центрове в Европа ще излъчат концерт на музикантите от БНР

Българска музика, изпълнена от съставите ​на Българското национално радио, ще излъчат едновременно 11 български културни институти в Европа на 24 май. Специалният празничен концерт ще започне точно в 12:00 ч. българско време с химна „Върви, народе..

обновено на 23.05.20 в 23:31
На 18 май отваря врати Регионалният исторически музей-София

Културните институции постепенно се връщат към „реален“ живот

При спазване на всички противоепидемични мерки, и най-вече − на дистанция, със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова отвори врати Столичната градска библиотека . Читателите имат възможност да посещават заемните, но не и да ползват читалните..

публикувано на 16.05.20 в 07:00

Успехи на терена, но и с молива върху белия лист

Животът на нашия сънародник Стефан Иванов е низ от впечатляващи успехи както на терена в леката атлетика, така и в лоното на изкуството, като самоук художник. Но още по-впечатляваща е силата на духа, която води младия човек напред, въпреки премеждията...

публикувано на 16.05.20 в 06:15

Габровци ще участват от вкъщи в Карнавала на хумора и шегата

„Най-старият и пищен карнавал в България − този на хумора в Габрово, не се страхува от някакъв си чуждоземен вирус и не смята да пази тишина!“ С тези думи организаторите канят почитателите си да се присъединят към карнавалното оживление чрез..

публикувано на 16.05.20 в 06:10

Концерти от балкона на Варненската опера радват меломаните

Романтично пътешествие в света на музиката предлага на жителите и гостите на Варна Държавната опера в града. Срещата на артистите с публиката по време на пандемията се случва всяка събота от 18.00 до 18.20 ч. от балконите на театъра на централния площад..

публикувано на 15.05.20 в 16:26

Гласът на столетието - Гена Димитрова

В свое писмо Джузепе Верди казва: Не учете много певецa да пее. Ако има дявола на гърба си, той знае как . Като че ли го е казал за Гена Димитрова – българската оперна звезда, която покорява световните сцени с неговата музика. Когато човек види..

обновено на 06.05.20 в 13:59

Когато хората не могат да влязат в музея, той „влиза“ в домовете им

Музеи, галерии, концертни зали и читалища остават вече втори месец без своите посетители. Причината е ясна – всички са подвластни на ограничителните мерки по време на пандемия. Материалният ни свят е ограничен, но духът няма как да бъде..

обновено на 02.05.20 в 06:15

Стефан Вълдобрев: Да искаме по-малко, за да имаме повече

Актьор, певец, лидер на група („Обичайните заподозрени“), автор на песни (текст и музика), Стефан Вълдобрев е изключително деен човек и много ангажиран, поне преди 13 март. Той, както всички артисти, свързани със сцената и живия контакт с..

публикувано на 23.04.20 в 13:34