Кадър от

Българското кино празнува

На 13 януари 1915 г. се провежда първата прожекция на първия български игрален филм - "Българан е галант". Режисьор на кратката няма комедия е Васил Гендов, който играе и ролята на Българан. Сюжетът се върти около любовните неволи..

публикувано на 13.01.21 в 08:35
Милена Димитрова

В какво се състои „проклятието“ на бялото сирене?

Милена Димитрова е български журналист, пътешественик и кулинар, но най-вече – обаятелна личност. Носител е на отличията „Златен век“ за принос към българската култура и „Златно перо“ на Съюза на българските журналисти, както и на международната..

публикувано на 11.01.21 в 13:38

Дружеството на кинокритиците в САЩ отличи българката Мария Бакалова

Българската актриса Мария Бакалова бе наградена от Националното дружество на кинокритиците в САЩ за най-добра поддържаща женска роля за участието ѝ във филма "Борат" , съобщи ДПА. Талантливата актриса е завършила Националната академия за..

публикувано на 10.01.21 в 12:14
Кадър от филма „Цигански романс“

Фестивалът Sofia MENAR ще бъде онлайн с акцент върху турското кино

От 15 до 31 януари ще се проведе 13-ото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR, предаде БТА. Онлайн в една от най-големите български платформи за видео съдържание ще бъдат показани 30 пълнометражни и 12..

публикувано на 08.01.21 в 18:53

Жените на София – ярки и различни

Коя е най-впечатляващата от жените на София? – отговор на този въпрос търси фотографът Вихрен Георгиев чрез свой проект, в който събира много лица на жени, случайни или не, които е срещнал в столицата. „Жените на София“ излиза пет години след..

публикувано на 08.01.21 в 11:18

Митични дракони превзеха София

23 анимирани дракона се настаниха в столичния парк „Възраждане” в първата по рода си изложба в България. Концепцията и оформлението на митичните същества са български, а експозицията запознава посетителите с драконите от цял свят. „Идеята..

публикувано на 07.01.21 в 11:15

Платформа предлага за гледане българско кино и театър

По дълъг живот за българските филми, дори извън страната обещава новата стрийминг платформа Gledam.bg, предаде програма „Христо Ботев“ на БНР. Видеотеката предлага най-богатата колекция от българско кино и театър до сега. Над 40 са заглавията и на..

публикувано на 06.01.21 в 10:02
Александър Мутафов, Морски пейзаж

Нови художествени шедьоври посрещат дипломатите и техните гости

Произведения на изтъкнати български художници са изложени в официалните зали и приемни на външното ни министерство и на дипломатическите представителства. Целта е гостите да могат да се запознаят с най-добрите образци на изобразителното ни изкуство,..

публикувано на 02.01.21 в 12:36

25 книги до паметници изненадаха софиянци по Коледа

Навръх Коледа – на 25 декември, като подарък за софиянци бяха оставени 25 книги на 25 паметника. Инициативата и реализацията бяха на издателство „Кръг“, фотографа Иван Шишиев и писателя Александър Шпатов. Целта е била софиянци да бъдат изненадани..

публикувано на 29.12.20 в 12:00

Детските книжки – сбъднати коледни вълшебства

„От Шехерезада знаем, че разказваш ли оставаш жив“ е изрекъл един мъдрец някога. През цялото си съществуване, човекът е разказвал истории, легенди, предания и вълшебни приказки. Те не спират да пленяват, удивляват и интригуват и днешните деца, които..

публикувано на 26.12.20 в 08:10