Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Надзорният съвет на НОИ ще разгледа проектобюджета за обществено осигуряване

| ажурирано 16.10.15. 12.26
Фотографија: nssi.bg

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) ще разгледа проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване. В документа се залага индексация на пенсиите от 2,5 на сто от 1 юли догодина. Преди приемането му от правителството проектът ще бъде обсъждан и в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Очаква се министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин и управителят на НОИ Бисер Петков да обявят подробности за проектобюджета.

От 1 юли 2016 г. минималната пенсия за стаж и възраст ще нарасне на 161,38 лева. Социалната пенсия за старост ще стане 118,03 лева също от 1 юли. Таванът на пенсиите няма да нараства. Ще остане 910 лева. Няма да се вдига и максималният осигурителен доход.

В документа се залага увеличение в броя на пенсионерите спрямо тази година. По прогнози те ще са 2 186 000, или с 12 000 повече от тазгодишните. Променя се обаче минималният осигурителен доход за земеделските производители. Той ще нарасне с 30 лева и ще стане 330 лева.

Държавата не залага да увеличава размера на обезщетението за гледане на малко дете. Не се променя и срокът за изплащането му. Без промяна ще остане и минималният размер на дневното обезщетение за безработица - 7,20 лева.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че не е добър знак застоят в основните параметри в планираната финансова рамка на Националния осигурителен институт:
Има нужда от едно цялостно преосмисляне на цялата тази политика по предоставяне на помощи за едно, за друго, второ, трето и четвърто. Защото, доколкото има такава политика, тя е разпокъсана, еклектична и тя не почива на никаква философия. Единствено, като дойде бюджетът и ние се занимаваме с това да се увеличат или няма да се увеличат, а не си задаваме големия въпрос, те защо се дават, на кого се дават, по какви причини се дават, какво се цели да се постигне с тези помощи и от там нататък вече да се тръгне назад към техния размер, а ние винаги се фиксираме около размера, защото той е някаква закачка, някакво число, което ще трябва да обсъждаме.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!