Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Ще се подават нови заявления за помощ за отглеждане на дете

До края на годината родители, на които е отпусната помощ за отглеждане на дете преди 28 юли, ще трябва да подадат ново заявление, за да получават парите. От 1 януари 2016 година се въвежда общ размер на помощта за семейството, в зависимост от броя на децата. Предвижда се семействата с едно дете да получават 35 лева на месец. При две деца сумата ще е 85 лева, а при три - 130 лева.

Новите разпоредби на Закона за семейното подпомагане са в сила от началото на август и всички, които са подали молби за детски добавки след 28 юли, няма да подават отново заявления. За останалите семейства ще следва подаване на нова декларация. За целта социалният министър ще изготви график, който да улесни процеса. При необходимост ще се предвиди гратисен период за повторното кандидатстване. 
Сега получаването на детски добавки зависи от брутния доход, който трябва да е под 350 лева на член от семейството. Родители, които нямат брак, нямат задължение да предоставят доходите на двамата и получават добавки, ако единият от тях се вмества в тази сума. С поправките в закона тази практика се спира. Ще се взима предвид заплатата и на двамата родители, ако постоянният им адрес е един и същ. 
Към момента месечните помощи за деца са в размер на 35 лева за първо, 50 за второ и 35 за всяко следващо. От първи януари регламентът се променя. Ще се определя обща сума за добавката и поредността на детето в семейството вече ще е без значение. Семействата с еднакъв брой деца ще получават еднакви суми, уточняват от социалното ведомство.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!