Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

За първи път бюджетът на НОИ надхвърля 10 милиарда лева

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) обсъди проектобюджета за общественото осигуряване за 2016 г. За първи път разходите надхвърлят психологическата граница от 10 милиарда лева.

Разходите на НОИ се изчисляват на 11,5 на сто от брутния вътрешен продукт, а за пенсии ще се платят 8,7 милиарда лева. Спрямо тази година завишението е с 350 милиона лева и заради индексацията от тази и заложената за следващата година от 2,5 на сто от първи юли. В пенсия се очаква да излязат повече хора, отколкото през тази година. Прогнозата е за 64 хиляди нови пенсионери. Пенсиите ще нараснат с 3,5 на сто.

И следващата година всъщност доходите от пенсии ще имат реално нарастване, тоест ще имаме нарастване в покупателната им сила, защото този номинален ръст изпреварва значително заложената прогнозна инфлация за следващата година - от 0,8 %, обясни управителят на НОИ Бисер Петков.

Обезщетенията за гледане на дете през втората година от майчинството няма да се увеличават, остават 340 лева. Според вицепремиера Ивайло Калфин вдигането на сумата няма да стимулира майките да се върнат бързо на работа:

Така, че ако търсим стимулиране на работещи родители, в момента ако родител се върне на работа след първата година той получава половината от тази сума плюс работната си заплата. С увеличаването на сумите за втората година се върви в обратна посока.

От финансовото министерство е поискано да се увеличи размерът на детските добавки или да се разшири обхвата  на семействата, които ги получават, като се завиши изисквания праг за достъп. Преговорите продължават.

От осигуровки НОИ ще събере повече пари. Очаква се ръст на осигурените заради намаляващата безработица и заради по високите договорени минимални осигурителни прагове. Увеличение  няма да има само в сектора "Производство на тютюн". Там заетите и доходите намаляват през последната година. За останалите дейности минималните суми ще се завишат със 7,5 на сто, включително и там, където бизнес и синдикати не се договориха.

Според мен след като не се явява една организация на преговори, тя няма как да представлява тези, които обединява и затова там мисля, че логичното решение е  да се разшири средният договорен размер на увеличенията и в тези области, в които не е имало на практика двустранен диалог, се аргументира Калфин.

От догодина с два месеца се увеличават изискуемият стаж и възраст за излизане в пенсия за мъже и жени трета категория труд. За жените от първа категория нарастването на възрастта с четири месеца, за мъжете с два. При втора категория труд жените ще излизат в пенсия на 53 години, а мъжете на 57 години и десет месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!