Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Бизнесът иска с ръста на минималната заплата да отпадне добавката "клас прослужено време"

Фотографија: Радио Видин

Бизнес, синдикати и държава обсъдиха новия, по-висок размер на минималната заплата през следващата година. Бизнесът възрази срещу предлаганите 420 лева и поиска в замяна от заплатите да отпадне добавката "клас прослужено време".

След облагане с данъци и осигуровки на сума от 420 лева, чисто на най-ниско възнаградените работници ще остават 329 лева при праг на бедност догодина от 300 лева. Повишаването на минималната заплата за държавата и синдикатите е борба с бедността, но за бизнеса е затруднение в най-малко 5 сектора, в които няма благоприятно развитие.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал поиска щом ще има ръст на минималното възнаграждение, да няма добавка "клас прослужено време" в частния сектор, както такава няма и при държавните служители:

Приложен към минималната работна заплата, която се предлага, средният процент е 12 на сто за прослужено време в страната ни и минимална става фактически не 420, а 470. Това е повече от средния осигурителен доход в 5 икономически дейности, където са заети над 200 хил. души.

Синдикатите категорично възразиха:

Повечето от нещата, направени от Дянков, бяха глупави и вредни. Премахването на класовете в администрацията е едно от тях. По-добре  би било да се опитаме да върнем там класовете, отколкото да ги махнем на другото място.

Вицепремиерът и министър на труда у социалната политика Ивайло Калфин също не видя логика в предложението:

Тук става въпрос за хора, които имат стаж преди това. Предполагам, че минималната работна заплата е за хора, които тепърва сега започват, имат ниска квалификация и няма как да си увеличат доходите. Аз не бих правил тази пряка връзка между двете.

Той обеща през 2017 година да има механизъм, който да отчита как се формира минималното възнаграждение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!