Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Министър Ненчев започва консултации по Програмата за развитие на отбраната

Николай Ненчев
Фотографија: БГНЕС

Министърът на отбраната Николай Ненчев започва консултации с парламентарно представените политически сили по програмата за развитие на отбранителните способности. Това се налага, за да се постигне консенсус как ще се модернизира армията. Процесът започва още догодина с отпуснатите допълнителни средства на министерството, каза Ненчев:

80 милиона са предвидени за военновъздушните сили, други 80 милиона за военноморските, около 40-50 милиона за сухопътни войски. Започваме няколко проекта, които са свързани с модернизацията, които ми дават особено голямо основание да вярвам, че нещата се развиват по начина, по който ние ги предвидихме в Програмата за развитие на отбранителните способности. Два нови кораба са предвидени, започна изграждането им и положителната новина е, че най-вероятно те ще бъдат изработени тук в България. Също имаме предвидени 13 или 14 машини, които изцяло отговарят на очакванията на Сухопътни войски.
В края на месеца Съвета по отбрана ще обсъди преминаването на част от служителите в системата на армията от първа в трета категория труд. Към момента Ненчев не се ангажира с конкретна бройка. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!