Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Борисов участва във форум в Пекин за засилване на икономическите връзки Китай – Централна и Източна Европа

Фотографија: ЕПА/БГНЕС

В Китай започва четвъртата Среща на върха на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа. Форумът има за цел да засили икономическите връзки. Стремежът на Китай е до 2020 година да бъде удвоен търговския обмен със страните от региона, както и да реализира крупни инфраструктурни проекти в тях.  На срещата България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов.

Специална кредитна линия в размер на 10 млрд. щатски долара е заделена за осъществяване на съвместни проекти в областта на инфраструктурата, високите технологии, зелената икономика, стимулиране на китайския бизнес да участва в изграждане на индустриални и технологични зони във всяка от 16-те държави от региона. Страната ни разглежда инициативата като допълващ елемент на партньорството между Евросъюза и Китай.

В Пекин всички правителствени ръководители от региона ще разговарят с президента Си Цзинпин. Борисов ще се види и с колегата си Ли Къцян. Част от българската делегация са представители на фирми от земеделието, винопроизводството, туризъм, козметика с розово масло и електроника. Те ще се включат в организирания от Българската агенция за инвестиции форум в Шанхай. Китай остава най-големият търговски партньор на България в Азия. Статистиката отчита за първите шест месеца на тази година спад както в износа, така и на вноса. Проблемът със стокообмена ще се обсъжда в рамките на визитата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!