Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Българската агенция за инвестиции организира икономически форум в Шанхай

Борисов: Китайските фирми могат да намерят много добър пристан у нас

Киселото мляко с марка "Момчиловци" е най популярното в Китай

| ажурирано 23.11.15. 12.46
Фотографија: БГНЕС
Представители на български фирми се срещат с партньори на двустранния бизнес форум "Инвестирай в България, разшири се в Европа", който се провежда в Шанхай и е организиран от нашата Агенция за инвестиции. На форума присъстват премиерът Бойко Борисов и още 7 министри.

София и Шанхай да станат побратимени градове. За това се договори в рамките на посещението си в Китай премиерът Бойко Борисов по време на среща с кмета на мегаполиса Ян Сюн.

Киселото мляко с марка "Момчиловци" е най популярното в Китай. Над 16 милиарда малки опаковки от него се продават годишно на пазара тук, и макар че производителят Джу Хан Мин никога не е идвал в Момчиловци, знае много за качеството на киселото мляко от България.

В Момчиловци всички хора са много здрави и живеят дълго.

Кметът на Шанхай Ян Сюн също всяка сутрин закусва с продукта, стана ясно днес при срещата му с премиера. На двустранния бизнес форум в Шанхай присъстват над сто представители на китайски предприятия. Пред тях вицепремиерът Томислав Дончев представи геостратегическото положение на България, която е вход към Европа и други пазари.

Стокооборотът от един милиард и осемстотин милиона долара е нищожно малко за потенциала, който имат двете държави и двете икономики. Убеден съм, че можем с пъти повече.

Премиерът Бойко Борисов очерта и сферите на потенциално сътрудничество:

Китайските фирми могат да намерят много добър пристан, разбира се, в сферата на инфраструктурата, в България, с новите транспортни коридори на кръстопът – Черно море, Дунав, прекрасен климат, туризъм, земеделие, животновъдство, тютюнопроизводство. Въобще сфери, в които много бихме могли да продължим да развиваме нашите отношения.

Борисов коментира, че в рамките на форума за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, който започва във вторник, ще се дискутира как с китайски средства може да се помогне на изграждането на инфраструктурата в региона.

Бихме могли да участваме в съвместни проекти, които да гарантират изграждането на жп линии, на магистрали, и на инфраструктурни проекти, пристанища, за да може целият този поток, пътят на коприната, да следва своя естествен път, каза премиерът Бойко Борисов в Шанхай.

Шанхай е водещ производствен център, а като зона за свободна търговия може да предостави много възможности за търговското сътрудничество с България. Една четвърт от търговския обмен на Китай се осъществява през пристанището на 24-милионния град.

Малки и средни фирми от секторите "Винопроизводство"; "Земеделие"; "Розопроизводство"; "Козметика"; "Туризъм" са подбрани от Агенцията за инвестиции за участие във форума. Поканени са техни потенциални партньори.

Отрицателно за България е търговското салдо с Китай. От 2013 г. насам статистиката отчита намаляване на стокообмена. Така и през първите 6 месеца на годината. Експорта ни формират стоките като царевица, цветни и черни метали, концентрати от руди, оборудване за електрониката. 17 хранителни продукта чакат да получат сертификат за внос в азиатската държава.

Китай е един от най-бързо развиващите се пазари на изходящ туризъм в света. Над 100 000 000 китайски туристи са пътували през миналата година в чужбина. Оставили са значително повече средства за разходи извън предплатените си пакети, но българските туроператори трябва да търсят общи туристически пакети заедно със свои колеги от Западна и Централна Европа, които да включват и страната ни като дестинация, защото от Китай до България няма директен полет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!