Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Б. Борисов: Когато НАТО в лицето на Турция и Русия са в такъв конфликт, това не е добро

Д. Митов: Свиканият извънреден съвет не е по член четвърти от Северноатлантическия договор

Фотографија: БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че инцидентът със сваления от Турция руски самолет няма да остане без последствия:

Ние сме полагали много усилия с дипломация да направим така, че да не бъдем провокирани в нашето въздушно пространство, та затова помолихме и руската страна да ни информира, за да не се превръщаме и ние в подобен конфликт. Инцидентът идва в много лошо време, защото в неделя се свиква извънреден съвет на лидерите на Европейския съюз с ръководството на Турция в Брюксел и всичко това ще се дискутира тогава и ще се търсят решения.

В никакъв случай, когато НАТО  в лицето на Турция и Русия са в такъв конфликт, това не е добро, не е приятно и не води до положителни резултати, заяви премиерът Борисов, който е на посещение в Китай.

Също там външният министър Даниел Митов обяви, че свиканото извънредно заседание на НАТО тази вечер е по искане на Турция, но не за активирането на член четвърти от договора:

Но трябва да се подчертае едно - свиканият извънреден съвет не е по член четвърти от Северноатлантическия договор. Този текст гласи, че държавите се съветват, ако някоя от тях - териториалната й цялост, сигурността или политическата й система, са заплашени. Не е по този член, което означава, че ще бъдем информирани и ще ви държим и вас в течение.

Цв.Стоянова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!