Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Близо 2 млн. българи ще получават обезщетенията си от НОИ в по-кратки срокове

От първи декември до момента, в системата на НОИ са направени 30 хиляди регистрации за подаване по електронен път на документите за изплащане на обезщетения.  20 хиляди работодатели са упълномощили това да правят други лица. Припомням, че от първи януари осигурители и самоосигуряващи се лица  ще предоставят към НОИ документи за изплащане на парични обезщетения по електронен път. За целта са разработени нови образци на документи, които ще заменят сегашните заявления.

За да изплаща държавното обществено осигуряване болничните или обезщетенията за бременност, или майчинство, или за осиновяване на дете, след Нова година ще трябва работодателят да подава по електронен път към НОИ заявленията-декларации с квалифициран електронен подпис. Ако  документите са до два на брой, се допуска те да се подават и на хартия. Когато са от три до десет, може и на електронен носител, но електронното подаване ще спести задължението да се посещава института. Новата система ще даде възможност за по-бързо плащане на болничните, до десет работни дни. Ако работодателят няма да подава сам документите, трябва да упълномощи лице, което да го прави. В този случай е необходимо, да се отиде до поделение на института и да се посочи упълномощения. Задължените по закон да подават документи, трябва да се регистрират по електронен път на сайта на НОИ, като потребители на УЕБ-услугата. От института обясниха, че ако работодателят не подаде към НОИ приложение № 9 за болничен, постъпил при него след 1-ви януари, няма да последва и плащане към работника. Управителят на института Бисер Петков обяви, че 150 хиляди осигурители, поне веднъж в годината, подават данни за изплащане на обезщетения.


Средно годишно, около 1,9 млн. са бенефициентите на такива плащания, които ще получават обезщетенията в по-кратки срокове. Смисълът на тази промяна е да намалим административната тежест за работодателите, а ефектът от тази промяна беше оценен на икономия от около 83 млн. годишно. Така, че административната тежест за работодателите във време, в човешки ресурс, очакваме сериозно да намалее, ако те изберат електронния начин на подаване на документи и данни

обясни управителят на НОИ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!