Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Министерският съвет ще обсъди Националния план за действие по заетостта

Фотографија: БГНЕС
Очаква се днес правителството да одобри Националния план за действие по заетостта за тази година. Въпреки повишената минимална работна заплата, средствата за субсидирани работници, за квалификация и преквалификация са 73 милиона лева, колкото бяха и през 2015-а. Това ще наложи по част от схемите да се премине от напълно към частично субсидирана временна заетост. Бизнесът ще поема част от заплатите на наетите по програми служители.

Възрастните работници, младежите и маргинализираните групи са тези, с които ще се работи най-активно със средствата от бюджета. На трудовия пазар тази година се очаква увеличение на заетите с 0,3 на сто и спад на безработицата до 10,2%. Като предизвикателства се очакват ограниченото търсене на работна ръка в слабо развити региони, разминаване между търсене и предлагане на умения, изместване на нискоквалифицирани работници от такива с по-висока квалификация.

Затова в годишния план ще се търси подкрепа на регионален принцип, като ще се увеличи субсидираната заетост там, където е влошена икономическата среда. Ще се осигурява преквалификация и посреднически услуги за бърз преход към нова заетост за освободения персонал от фалирали предприятия.

Акцент остават и младежките програми за заетост. Новост през тази година ще е финансирането на програми за обучението чрез работа или т.нар. "дуално обучение".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!