Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

М. Коралски: Новите правила за освидетелстване не означават нови комисии

Минчо Коралски
Фотографија: БГНЕС

Основният проблем пред новата система за оценка на работоспособността на хората с увреждания ще е разработването на методиките за оценка, поясни Минчо Коралски, директор на Агенцията за хората с увреждания. Според него, до края на годината ще се работи по документите, а хората с увреждания няма да минават през нови комисии.

Министерството на здравеопазването е във висока степен на готовност да промени сегашната методика и да я замени с тази на Световната здравна организация за оценка на функционалността. Освен това трябва да се разработят и още две методики - за вид и степен на увреждане и тази, която ще оценява работоспособността, както и двата документа да си "говорят". 

По данни на агенцията, хората с увреждания у нас са около 1 000 000, като 250 000 от тях са в работоспособна възраст. Новите правила за освидетелстване обаче не означават нови комисии, а цялостна промяна на подхода, който ще е и по-справедлив финансово, обясни още Коралски:

И сега съществуват т.нар. Териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК), които са към лечебните заведения. И сега човек, когато подава документите си в НОИ, там има комисия, която ги преглежда - просто ще преформатираме нейната дейност с това, че те трябва да оценяват трудоспособността. И сега има комисия, която оценява потребностите на човек тогава, когато отива в "Социално подпомагане". Не създаваме някакви нови комисии.

Всичко това се прави с оглед на това хората с увреждания да могат да получат действително необходимата им помощ. Ние трябва да преразгледаме изцяло схемата на подпомагане на финансови ресурси, защото ресурсът е ограничен. Давайки на всички по малко и в крайна сметка на никого нищо, нито е признак на солидарност, нито пък е признак за зрялост на политиката спрямо хората с увреждани
я", допълни директорът на Агенцията за хората с увреждания







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!