Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Нова система ще проверява усвояването на парите за интеграция на ромите

Георги Стойчев
Фотографија: БГНЕС

Предстои изграждането на нова система, която да следи какъв е ефектът от парите, харчени за интеграция на ромите у нас. Проектът за такъв мониторинг е финансиран и с пари от Европейския съюз, тъй като е установено, че България не подава точна и обективна информация към Европейската комисия за ефекта от мерките. Една от пречките да няма обективна информация към момента е, че изследванията в България не се правят по обща методика, а събирането на статистическа информация по етнически признак е забранено.

Георги Стойчев от "Отворено общество", представител на консорциум, който е ангажиран с изпълнението на основна дейност, коментира, че това ще наложи да се наблюдават така наречените "джобове на бедност", където са концентрирани ромските общности у нас:

Знаете един квартал в Пловдив, който е един от най-големите в България, едва пет процента от населението в "Столипиново" се самоопределят като роми, останалите не се самоопределят като такива, а е очевидно, че този квартал има всичките проблеми, които трябва да бъдат адресирани и наистина да можем да проследим какво се случва.

Изпълнението на проекта ще даде и отговор, защо досега изграждани системи за мониторинг у нас, където са усвоени средства от предприсъединителни фондове и от други донори, не работят. Въпреки това Стойчев смята, че вече са видими резултати от финансирането, осигурено от Десетилетието на ромското включване, в размер на десетки милиони левове:

Броят на висшистите с ромско образование е два пъти по-голям, отколкото е бил в началото на десетилетието на ромското включване. Ако до преди няколко години нямаше нито един студент от ромски произход по медицина и в медицински специалности, сега има десетки. Резултатите на пазара на труда не са толкова добри, колкото бихме искали да бъдат. В седем от тези десет години България беше в условия на криза и това силно ограничи възможностите за постигане на резултати по отношение на ромските интеграции.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!