Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Д. Митов: Всички български институции са ангажирани с проблема на българо-гръцката граница

Фотографија: БГНЕС

Всички български институции са ангажирани с решаването на проблема по българо-гръцката граница, потвърди министърът на външните работи Даниел Митов, който не изключи България заедно с други страни-членки на Евросъюза да поискат промени в нормативните актове, за да се гарантират основни права и свободи в Евросъюза:

За това дали Гърция е нарушила европейското общностно право, последната дума има Европейската комисия. След нашите писма и сигнали тя е длъжна да задейства процедура. Няма да спрем да оказваме натиск, защото това се случва от години. Вие знаете много добре, че това не е прецедент, никой не го е решил до момента. Такива инциденти има и на други европейски граници и ние ще търсим механизъм, така че все пак ЕС да защитава основните си свободи не само между България и Гърция, но и цялостно. Ние страдаме в момента от това. Аз разбирам фрустрацията на всеки един български гражданин, специално превозвачите и хората, които страдат от тази ситуация, а от друга страна изследваме възможности за евентуална компенсация.

От МВР съобщават, че до 20.00 часа е спряно движението през ГКПП "Капитан Петко войвода". Причината е протестът на гръцки земеделски производители.

По предварителна информация ГКПП "Илинден" ще бъде затворен за всички МПС от 10 до 15 часа и от 17 до 22 часа. В междинните часове от 15 до 17 часа ще бъдат пропускани леки автомобили и автобуси.

В 9  часа бе затворен за движение и ГКПП "Ивайловград".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!