Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Борисов: Спрях поръчката за "Хемус" заради съмнения, че има нещо нередно

Премиерът обеща пълна прозрачност по темата КТБ

Фотографија: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов коментира, че причината за спирането на процедурите за изграждането на първи и втори лот на АМ "Хемус", е не липсата на пари, а съмнение, че има нещо нередно, внушено от медии “бухалки":

Нито имат участие, нито ги има имената им в тези фирми, но витае, че от едната страна стои Златев, от другата Пеевски. Винаги съм бил максимално открит и честен с хората и затова са ме избирали толкова пъти. Щом витае за такава сума, за такава поръчка такова нещо, аз съм убеден, че когато се явяват сега на нов конкурс и вие сте там и гледате всеки какво предлага, от А до Я, искам да кажа, че тя е абсолютно извършена законоосъобразно. Но когато витае в общественото пространство съмнение, никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно сме извършили. Някакви гадове са казали, че едва ли не външни посолства или партньори ми били казали да спра конкурса. Това са гадове, които лъжат, мамят, медии-„бухалки“ и негодници, и трябва да им кажа, че няма да им се дам изобщо. И на едните, и на другите.

Многократно запитан кои са менторите, които дирижират общественото мнение, Борисов назова конкретни собственици на медии:

Медиите на Прокопиев, медиите на Пеевски, медиите на кой ли не. Всеки, който има бизнес в България, си е направил или телевизия, ако е по-богат, или има няколко вестника, или няколко електронни сайта. И с тях се опитва да мачка правителството по безобразен начин. Дори има двама братя, които са си разделили пазара. И в същото време аз да се гърча и да ме питат кой виждам в огледалото.

Премиерът Борисов е разпоредил на финансовия министър Владислав Горанов още днес официално да поиска от американската компания, която разследва източването на КТБ да изпрати информацията, до която са стигнали. Министър-председателят обеща пълна прозрачност по темата:

Така че и по тази тема - ще я затворя много скоро - с КТБ. Всичко, което има да излезе наяве и съответно институциите да проверят всички, които са теглили кредити, внасяли пари, съдии, прокурори, политици, всички публични лица и Сметната палата да види дали тези доходи са в техните декларации. Така че менторите, които се опитват да бъдат в тази държава, да се явят на изборите, да ги спечелят, и тогава могат да са ментори.

Борисов коментира пред журналисти в Прага, че никой не му нарежда каква да е българската позиция по мигрантската криза. Той  поздрави страните от Вишеградската четворка, че поставят темата на дневен ред и настояват Гърция да предприеме мерки, като отново припомни позицията на България, която е обсъдена и с канцлера Меркел:

Аз съм да се затворят всички външни граници на Европейския съюз. Извинявам се за думата "аз" - с нашите колеги, с тези, които сме обсъждали всичко това, за да може миграцията да става само през легалните контролно-пропусквателни пунктове. Има план за релокация, има план за интеграция на тези хора, но това трябва да се спре, за да може тези, които са в момента в Европа, да бъдат интегрирани. Тези, които трябва да се върнат, съответно пък да се върнат към родните им места. Това казах и на Ангела Меркел за проблемите, които имаме на КПП-тата в момента с Гърция и че ние сме дошли да защитаваме и техния интерес и в същото време ни създават такова напрежение, без да имат никакво - нито морално, нито каквото и да е право да наказват българските шофьори. Настоявам незабавно да си ни отворят границите, защото не е честно към българските превозвачи и към самите хора, които стоят там.

По думите на Борисов в същото време имаме проблем, защото ние реално сме шенгенска държава, а нашите съседи не си изпълняват ангажимента. Затова Вишеградската четворка заслужава поздравления, че слага темата на дневен ред:

Считам, че днешната среща има за цел да ускори решаването на проблема. Днешната среща не е насочена нито срещу Гърция, нито срещу която и да е държава от Европейския съюз. Точно обратното. Всички ние, особено ползвайки кохезионната политика на Европейския съюз, направихме нашите държави да изглеждат значително по-добре. И за това и сега трябва да намерим как общият европейски проблем да бъде решен.

Считам, че днешната среща изпълни своята цел да покаже на населението, че искаме още този четвъртък-петък да се взимат решения, защото много месеци се пропуснаха, много време и проблемът със затоплянето на климата в нашия регион ще бъде катастрофален.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!