Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Производители на домашна ракия заплашиха с национален протест

Фотографија: БГНЕС

На среща на представители на Сдружение "Българска домашна ракия" с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов производители на домашна ракия поискаха отново да отпаднат промените в Закона за акцизите и данъчните складове 

След срещата Андон Андонов, съпредседател на сдружението, изрази оптимизъм, че разпоредбите ще бъдат отменени, защото насърчават сивия сектор: 
По новия Закон за акцизите и данъчните складове от първи януари – идва човекът при мене, който иска да вари ракия, попълва съответната справка декларация, която е прошнурована и подпечатана от Агенция "Митници", и чак след 14 дена срок той ще дойде да вари ракия, когато аз уведомя митницата за съответното лице.

И хората казват: "Чакай, кой ще ми каже на мен кога аз да си варя ракията – когато искам аз, тогава ще си я варя". И така човекът си тръгва от мене и почва да търси алтернативни начини да си свари ракията – я в къщи, я в мазет
о, допълни Андонов.

Ракията, от която починаха няколко души в Якоруда, не е варена в регламентирани обекти, заяви категорично 
Стоян Атанасов от Сдружението на казанджиите:
Досега няма отровен човек от домашна ракия, изварена в селските казани. Хората, които в Якоруда се отровиха, са отровени от метилов дървесен спирт, разбъркан с есенция. За да се отровиш от домашна ракия, от метилов спирт, трябва да изпиеш шест литра ракия, за да стигнеш количеството на метиловия алкохол, който се съдържа в ракията.

Премиерът е обещал да обсъди въпроса със своите съветници и след седмица ще има нова среща. Производителите, от своя страна, заплашиха с национален протест, ако исканията им не бъдат приети.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!