Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Правителството одобри нови промени в Закона за МВР

Фотографија: БГНЕС

Проект за нови промени в Закона за МВР беше одобрен от правителството. Предвижда се някои от дейностите на министерството да бъдат извадени от неговата структура. Националната пожарна служба ще стане Изпълнителна агенция, а обслужването на гражданите ще бъде поето от ново търговско дружество, обясни вицепремиерът Румяна Бъчварова:

То ще предостави услугите по регистрация и пререгистрация на автомобили, личните документи, лиценции, разрешения и т.н., които се предоставят на гражданите. Ще могат таксите от всичките тези услуги, които предоставяме, да отиват в държавното предприятие, което като възложител да ги възлага, за да можем отново да бъдем по-оперативни и не сега средствата да отиват в държавния бюджет. Това е така голямото решение на министерството на финансите, което ни предостави тази възможност.

Отделянето на пожарната също ще даде по-голяма оперативна самостоятелност, допълни Бъчварова:

Сега те се справят изключително добре със собственото си управление, за да им дадем повече възможност за гъвкавост, да кандидатстват по проекти, да си търсят собствено финансиране, да преценяват конкретните ситуации.

Промените, свързани с работата на служителите във ведомството и промените при тяхното пенсиониране и намаляване на обезщетения, ще бъдат представени следващата седмица:

Преструктурирането на МВР, уреждане на отношенията със служителите и една друга група промени, което ще облекчи нашата работа, обяви Румяна Бъчварова.  Предлага се намаляване на обезщетението при прекратяване на служебното правоотношение на държавен служител от 20 на 12 заплати, като това се прилага само за постъпилите на работа в МВР след влизане в сила на закона. По отношение на действащите държавни служители се предвижда запазване на размера на обезщетението. Предлага се и намаляване на размера на платения годишен отпуск за държавните служители от 30 на 25 дни. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!