Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Започва широка дискусия за реформите в ТЕЛК

Ивайло Калфин
Фотографија: БГНЕС

Работна група с участието на експерти от социалното министерство и на организации на хората с увреждания започва дискусия  по законодателната реформа в ТЕЛК. Целта е, както при пенсионната реформа, да се постигне съгласие преди внасянето на промените за одобрение в правителството и Народното събрание. 
Очаква се до средата на годината да се изясни процедурата, по която ще се прави новата оценка за работоспособност и как ще се преразпредели финансовият ресурс, заделен за хората с увреждания. Тези в най-тежко състояние би трябвало да получават подпомагане от държавата в  най-висок размер, каза в интервю за "Хоризонт"  вицепремиерът и социален министър Йвайло Калфин
Ето тази година, вземете, винетките, след като поскъпнаха, значително се увеличи броят на хората с увреждания, които получават. Очевидно, че това не е, защото той е нараствал, ами различни хора търсят начин да спестят средства, за сметка на обществения ресурс, който е насочен към хората с увреждания. Не мога да обещая, че това нещо ще се запази.

Предлагаме да се промени цялата система, по която се оценява трудоспособността, посочи министър Калфин:

Да приемем една квалификация на Световната здравна организация, в която се обръща пирамидата и се оценява не колко заболявания е натрупал един човек, а каква е възможността на всеки един човек да бъде функционален, да извършва работна дейност и съответно да бъде стимулиран и той, и работодателите да открият работни места. Променяме цялата система, по която се оценява нетрудоспособността, като идеята е да се оцени колко на човек му остава като ресурс и второ - да огледаме тези социални придобивки и плащания, които всеки получава и да ги насочим към човека, който има най-голяма нужда от тях. В момента те се дават с решението на ТЕЛК автоматично, на всички едно и също.

Реформа се предвижда и при интеграционните добавки за хората с увреждания:

Те получават интеграционни добавки, които взети по отделно са много малки. И тук отново трябва да насочим средствата, този, който има нужда от комуникационни добавки, защото няма възможност да излиза от къщи, те да бъдат увеличени. Този, който има нужда да пътува, там да се сложи фокусът, а не, както е в момента, всеки получава едни и същи вид добавки.

Цялото интервю с министър Ивайло Калфин можете да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!