Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Промени в Закона за държавния служител ще бъдат обсъдени от правителството

Фотографија: БГНЕС

Правителството ще обсъди промени в Закона за държавния служител, които предвиждат назначаването да става само след конкурс. Автор и вносител на законопроекта е вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Задължителните конкурси ще прекратят сега съществуващи практики за политически назначения и уволнения при смяна на правителства например. Статистиката сочи, че под 1/3 от постъпилите държавни служители в последните години са преминали през конкурси. Останалите попадат в системата с назначаване по заместване или като изпълняващи длъжността. Вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви:

Въвеждаме една европейска практика, която е доказала своята ефективност. Аз мога да кажа и от опита си в МВР, че колкото по-широко се използва конкурсът при назначаване, толкова гаранцията за по-добър подбор е по-голяма. Два етапа на конкурс за прием, което, убедени сме, ще даде добър резултат.

Първият, централизиран – ще прецени дали кандидатът е годен да работи в държавната администрация. Вторият – ще преценява неговите индивидуални компетентности за конкретна длъжност, за която се търси кандидат. Повишаването в длъжност също ще се прави след успешно издържани тестове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!