Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Правителството одобри великденски добавки към най-ниските пенсии

| ажурирано 16.3.16. 12.00
Фотографија: БГНЕС

1 милион и 262 хиляди пенсионери ще получат по 40 лева добавка към пенсиите си за Великден, това реши правителството. Одобрените  допълнителни средства са 50.5 милиона лева и са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за тази година.

Допълнителната сума към пенсията ще се изплаща на пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях, за април, е в размер до 300 лева включително, колкото е размерът на линията на бедност за тази година, обясни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин:

Колегите в НОИ ще направят всичко възможно тези добавки да бъдат изплатени с пенсиите през месец април. Тази година Великден е на 1-ви май, така че преди идването на великденските празници. Тази мярка ще обхване около 1 милион 262 хиляди души от общо 2 милиона 187 хиляди, което е някъде около 60% от българските пенсионери. Няма опасност за застрашаване на бюджета и на бюджетната стабилност. Правим това, след като имаме данни, че за първите месеци на година, при изпълнението на приходите по осигуровки е някъде около 61 милиона, така че можем да си позволим тези малко над 50 милиона да отпуснем, без да се създаде някакъв риск за бюджетната система в страната.

Правителството определи Петя Първанова за председател на Държавната агенция за бежанците. Първанова е била министър на вътрешните работи в служебното правителство на Марин Райков, дългогодишен служител в системата на МВР. Оглавявала е 10 години Дирекцията за международно сътрудничество и в момента е ръководител на Общоакадемичната администрация на БАН. Била е също съветник на Меглена Кунева и Румяна Бъчварова в областите "Вътрешни работи, миграция, убежища".

20  милиона лева допълнително осигури правителството за изпълнение на имунизационния календар за годината. Кабинетът  предлага на НС да ратифицира споразумението на ЕС сТурция за бежанците. Страната  се ангажира да предостави 6  милиона евро до 2019 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!