Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Държавният секретар на Ватикана ще освети храма "Успение Богородично" в София

Пиетро Паролин
Фотографија: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин пристига в България. Двудневното му посещение ще започне с освещаването на катедралния храм „Успение Богородично” на Католическата апостолическа екзархия в София. Молитвеният храм на католическата общност "Успение Богородично" е построен през 1924 година, но ще бъде осветен, защото досега е само благословен, а в последните години и обновен. 

От 18.00 часа тази вечер кардиналът ще отслужи Света Меса за Връбница в католическата катедрала "Свети Йосиф" в столицата. След литургията Пиетро Паролин ще проведе среща със свещеници и богопосветени от цяла България. 

Утре министър-председателят Бойко Борисов ще приеме държавния  секретар, който освен че е най-младият кардинал във Ватикана, изпълнява и функцията на премиер. По ранг в администрацията е втори след държавния глава папа Франциск. Посещението на Паролин включва и негови срещи с президента Росен Плевнелиев, с патриарх Неофит, Светия синод на Българската православна църква и с главния мюфтия Мустафа Хаджи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!