Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Специални мерки за сигурност и у нас

| ажурирано 22.3.16. 15.38
Фотографија: БТА

МВР обяви, че в цялата страна са засилени мерките за сигурност след атентатите в Брюксел. Служители на "Гранична полиция" в салоните на терминалите на летище София бяха с автомати и бронежилетки, а на паркинга бяха пуснати обучени кучета. Служители на сигурността на аеропорта също проверяваха пътници, влизащи в терминала. Подобни са мерките за сигурност и по другите летища в страната.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обясни:

Повишаваме нивото на сигурност по всички национални транспортни обекти, летища, жп гари, пристанища. Повишаваме нивото на сигурност по метростанциите в София. Разпоредихме мерки за засилен граничен контрол по границите. 100-процентова проверка. В момента се провежда специализирана полицейска операция, в хода на която е повишено полицейското присъствие и са засилени мерките за сигурност.

Тази вечер предстои голямо учение в София, което трябва да изпита реакциите на институциите и службите у нас при терористичен акт.

Снимка

Премиерът Бойко Борисов уточни, че в столичното метро ще се проведе учение, което е планирано преди седмици и не е свързано с днешните атаки в Брюксел:

Ние от една седмица, две може би, планираме едно учение през нощта в метрото с чуждестранни сили, с армията, с вътрешно министерство, все едно сме пророкували, че такива неща ще стават. Така че се опитваме да сме максимално подготвени. За метрото на София - не ви съветвам да призовавате дявола.

Кметът на София Йорданка Фандъкова потвърди, че от няколко седмици мерките за сигурност в столицата са засилени и се реагира на всеки сигнал: 

Обръща се внимание на всеки съмнителен пакет. Вчера и преди ден имаше специални операции по обезвреждане на изоставени пакети. Това е начинът. Да не подценяваме всеки един случай, всеки един повод. Хората да са по-бдителни. Охраната на метрото е сериозна. Полицията охранява метрото. На всяка една от станциите има видеонаблюдение. Всички необходими мерки са взети. Видяхме, че няма застраховани от това. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!