Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

КТ "Подкрепа" иска връщане на прогресивното подоходно облагане

Да бъде върнато прогресивното подоходно облагане настояват от КТ "Подкрепа". Синдикатът обяви позицията си заради предложения от БСП законопроект преди дни, в който се предлага въвеждането на необлагаем минимум и облагане на доходите според размера им. От Българската стопанска камара възразиха остро срещу предложението.

Работодателите са категорични, че премахването на плоския данък и 10-процентната ставка ще увреди допълнително бизнес средата. Оттам припомнят, че ниската ставка е едно от малкото преимущества за предприемачите и отказът от него със сигурност ще обрече страната ни на нисък икономически растеж.

В същото време от синдиката подкрепят предложението, направено от БСП, защото от 2008 година досега плоският данък не е успял да постигне заложените цели. С приемането на предложението на БСП ще бъде намалена данъчната тежест и за семействата с деца.

Нееднократно от БСП са предлагали връщането на прогресивната подоходна скала, но към момента идеята им никога не е била реализирана, включително и в кабинета на Пламен Орешарски.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!