Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

МС ще приеме план за изпълнение на Стратегията за противодействие на тероризма

Фотографија: БГНЕС

Правителството ще утвърди правилника за приложение на Закона за Държавна агенция "Разузнаване" по предложение на премиера Бойко Борисов. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е вносител на план за действие през тази година по Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма. 

Стратегията за противодействие на тероризма до 2020 година правителството прие на последното за миналата година заседание, а основните цели са превенция на насилствената радикализация на отделни личности или групи от българското общество. Чрез правни механизми да се осигури ефективно наказателно преследване на организатори, извършители, помагачи на действия, свързани с радикализация или тероризъм, изграждане на доверие в гражданите и обществото. Според предварителните намерения по тези общи цели още през тази година трябва да се изработи концепция за комуникация с медиите и гражданите в условия на управление на кризи и предизвикани от терористични действия. Трябва да има и механизъм за оказване на съдействие на български граждани, станали обект или жертва на терористичен акт в трети държави. Трябва да се оцени състоянието на обектите от критичната инфраструктура, да се приемат мерки за адекватна защита, да се обучат служители и да се изгради експертен капацитет за системно анализиране на основните фактори за радикализация.


Правителството трябва да утвърди и Националната здравна карта. Очаква се също кабинетът да приеме списък с приоритетни професионални направления за обучение на студенти, за които държавата ще плаща по-висока издръжка.

Ще се определи и броят на студентите и докторантите за прием  в държавните висши училища през тази година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!