Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Нови форми на контрол при възлагането на обществените поръчки влизат в сила

Фотографија: БГНЕС
Нови форми на контрол при възлагането на обществените поръчки влизат в сила с приетия от правителството правилник за прилагане към новия закон. Обмислят се и нови по-строги санкции за ведомства и администрации нарушители.

Както при здравеопазването, където профилактиката е най-ефективната мярка, така и предварителният контрол на обществените поръчки ще е водещ принцип, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. Усилията ще се насочат щетите да се хващат преди да има сключени договори, и направени плащания:

 И няма възложител, който да е спокоен, че това, което стартира като процедура, дефинитивно е извън обхвана на предварителния контрол. Освен случайният принцип, имаме и принципа на анализ на риска.

На случаен принцип ще се проверява всяка 30-а поръчка, но рисковете, за които са определени тези за автомобили на ведомства, например, ще са под особено внимание. Мисли се и за стандартизация на тези поръчки, обяви финансовият министър Владислав Горанов:

И минимизиране на възможността на възложителите да манипулират техническите изисквания да бъдат така настройвани, че някой да си поръчва черна газирана напитка в червена кутия.

В скоро време ще влязат и нови санкции за нарушители-рецидивисти. Администрации, които в рамките на година имат четири или пет поръчки с нарушения. На мониторинг от агенцията ще подлежат и вече обявените процедури.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!