Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Родители на деца с увреждания в Белица ще подкрепят протеста на майките на 6-и април

| ажурирано 3.4.16. 12.18

Родители на деца с увреждания в Белица алармират, че заради петмесечното прекъсване на програмата "Личен асистент", семействата им са на ръба на оцеляването. По информация от общината новата схема "Независим живот" ще стартира от месец август.

36 деца са получавали услугата "Личен асистент" до края на месец февруари. В семейните бюджети са постъпвали по 220 лева месечно. С прекъсването на програмата, работещите като асистенти родители са отишли на борсата, и от тогава разчитат на 60% от сумата. Обяснението на кмета Радослав Ревански:

Тъй като Програмата за развитие на човешки ресурси от Оперативната програма на министерството на труда и социалната труда се забави и тя ще стартира отново август месец. Успокоението е, че тези, които са били досега ще бъдат одобрени, но просто трябва да мине това време.

В почти всички семейства с болни деца в Белица и двамата родители са без постоянна работа. Официалната безработица в общината е 67%. По този повод кметът на Белица отправи молба към социалното министерство:

Поне за тези хора да няма прекъсване. Безработни с болни деца, не могат да си ги гледат. Като им прекъснат тези минимални пари по тази схема, положението става трагично.

Всички родители на деца с увреждания от община Белица ще подкрепят протеста на майките на 6-и април пред Народното събрание. Освен за по-адекватна социална и здравна ангажираност на държавата към децата с увреждания, те ще настояват и за конкретни мерки след навършването на 18 годишна възраст. Майки, които в момента са на лечение с децата си в "Момин проход", също организират протест на място.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!