Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Пернишка фирма разработи зарядна станция за електробуси

Фотографија: БГНЕС

Българската индустрия за електрическа мобилност има огромни шансове, а пернишка фирма показа, че е конкурентна на водещата страна в тази област - Китай. В това е убеден Неделчо Деветаков, управител на микропредприятие за производство на зарядни устройства за електрически транспортни средства, който е част от екипа, получил голямата награда "Кубратов меч" на Браншовата организация за електромобилност. Разработката - специализирана зарядна станция за зареждане на електробуси с ултракондензатори до момента няма аналог в света. Тя е три пъти по-малка и десет пъти по-евтина от произвежданите подобни устройства в Китай, а времето за презареждане на превозното средство е между 7 и 9 минути:

Факт е, че нашето устройство замества едно китайско, което е три пъти по-голямо, да не кажа и повече, и над десет пъти по-скъпо.

Електромобилният транспорт набира все повече привърженици в България, но изграждането на подходящата инфраструктура, която да го обезпечи, изостава:

Сега е моментът нещата да се развият. Не говоря само за електробусите. Говоря за електромобилите, защото в България започват да навлизат и пречката е, че няма станции за бърз заряд. Ние можем да я направим. Дефакто има хора с пари, има хора инициативни, които биха си вложили парите в нещо, което си струва.

Ако бъде провокиран инвеститорски интерес, зарядните станции могат да бъдат монтирани на бензиностанциите и това в никакъв случай няма да е във вреда на основния им икономически интерес, убеден е Неделчо Деветаков:

Защото по този начин вдигат първо реномето. Второ това е бъдещето.

С новото българско изобретение голяма част от градския транспорт бързо може да се превърне в екологичен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!