Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Борисов упрекна коалиционните партньори за проваленото гласуване на Закона за МВР

Фотографија: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов упрекна коалиционните партньори за проваленото гласуване във вътрешната парламентарна комисия на Закона за МВР и в прав текст разкритикува депутатите от собствената си партия. Борисов не скри, че е неприятно изненадан от гласуването на закона и компенсира липсата на ясни аргументи от страна на министър Румяна Бъчварова с разбираемо обяснение в какво се състои реформата в силовото ведомство: 

Защо да са против тези, които са на улицата полицаи, пожарникари, граничари, тези, които са на терен, да са първа категория, които носят рисковете, които са всеки ден под опасност, износват се, изхабяват се и тези, които си седят в кабинетите си като мен, да са трета категория. За това ли сме против? Искаме да запазим чантаджиите?

Премиерът призна, че има пробиви в коалиционното поведение, като упрекна и своите хора в парламента:

Но да не стане така, че ако продължат в този дух, ще станат едни избори и тогава може тези, които са в парламента, никой да не е там. Да имат едно наум и аз се надявам, че депутатите от ГЕРБ много бързо ще се организират, за да го внесат и да влезе в парламента между първо и второ четене. Това ще е тестът за ГЕРБ. 

Борисов даде висока оценка за координираните действия на институциите в борбата с корупцията по високите етажи на властта:

Има едно много положително раздвижване, направено тук в МВР, ДАНС, прокурорите, защото работят много активно.

На въпрос на "Хоризонт", изненада ли е за него това, което се случва във фонд "Земеделие", премиерът отговори:

За мен не е, защото знам какво правят службите, прокуратурата. Всяка сряда се събираме и борбата с корупцията, тя се прави по най-високите етажи, там, където са парите. Аз не мога да издавам присъди кой кого засяга, докъде ще стигне. Ще стигне дотам, докъдето е.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!