Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Проблеми с водоснабдяването заради аварии по главен водопровод в Благоевград

Само за две седмици три аварии на главен водопровод в Благоевград оставиха шест квартала без питейна вода. От държавното ВиК дружество са категорични, че става дума за некачествено изместено трасе, което е опасно и за хората.

Основна причина за рецидивиращия проблем е некачественото, дори престъпно изпълнение на проекта за изместване на част от трасето на водопровода с дължина около 200 метра, пиоясни на пресконференция управителят на дружеството инж.Росица Димитрова. Строителството е извършено през 2007 година с възложител община Благоевград, като изместването се наложило заради изграждането на градския аквапарк. 

Стъклопакетните тръби са били поставени под Алеята на здравето, която води до парка "Бачиново“ над града, обясни инж. Димитрова:

Некачествено полагане на самите тръби - това са стъклопластови тръби, които изискват специфичен начин на полагане. Защо не е изпълнено - не мога да кажа; защо не е упражнен контрол към момента на полагане - също не мога да кажа.

Направено е и по-обстойно обследване с камера, а констатациите от което са още по-мрачни, допълни Росица Димитрова:
Оказа се, че през 3-4 метра водопроводът е наранен.

Тежките аварии създадоха сериозни проблеми с водоснабдяването на едни от най-големите квартали в града. От водното дружество увериха, че при необходимост ще осигурят водоноски, но настояват за трайно решение на проблема, за което ще са нужни близо 300 000 лева - инвестиция, която операторът не може да си позволи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!