Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Опасност от остра заразна болест по животните в няколко общини в Благоевградско

Фотографија: БГНЕС

Опасност от остра заразна болест по животните е обявена в няколко общини на Благоевградска област. Огнища на нодуларен дерматит са  констатирани на гръцка територия, в близост до границата с България.

Експертите от Областна дирекция по безопасност на храните информираха, че нодуларният дерматит е силно заразна вирусна болест по едрите преживни животни, характеризираща се с треска и появата на възловидни образувания по кожата, което я прави лесно разпознаваема от ветеринарите и фермерите. Наличието на заболяването обаче задължително се  потвърждава и лабораторно. Болестта се предава чрез физически контакт,  по въздуха и чрез кръвта.

На спешно заседание на епизоотичната комисия бяха набелязани мерки, с които да се ограничи рискът болестта да се пренесе от Гърция в България. Областният директор на БАБХ е издал заповед за  забрана на продажбите и придвижването на животни в общините Петрич, Сандански, Гоце Делчев, Хаджидимово и Сатовча. Затварят се за неопределено време и животинските пазари. Кметовете на тези общини заедно с ветеринарните лекари трябва да информират населението и най- вече фермерите за заболяването и предпазните мерки. Проблем са нерегламентираните места за клане на животни, които на практика не могат да се контролират ефективно.

Болестта не се предава на хората, но животинските продукти, най-вече месните, подлежат на унищожаване или силна термична обработка. Според областният управител Бисер Михайлов предприетите мерки на този етап са достатъчни с оглед етапа на развитие и риска от разпространение на заболяването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!