Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Заплахата за сигурността на България остава висока въпреки прекъсването на Западнобалканския път

Фотографија: ЕПА/БГНЕС

Въпреки прекъсването на Западнобалканския път на мигрантите заплахата за сигурността на региона и България остава висока. Около тази теза се обединиха политици, анализатори и учени на форум в Югозападния университет в Благоевград. 

Според председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов една от успешните и работещи мерки, предприети от България в контекста на заплахата от нелегален бежански трафик е законодателната промяна, която осигури съвместна охрана на границите ни от полиция и армия:

Само на територията на Турция се намират някъде около 2,7 милиона бежанци, а от тях само около 250 хиляди са тези, които са в лагери. Всички останали, близо 2,5 милиона, са потенциална вълна, която може да дойде към Европа.

Според евродепутата Ангел Джамбазки легитимирането на Турция като ключов участник в процеса по овладяването на мигрантската криза ще й позволи да реши проблема си с кюрдите за сметка на Европа:

Турция не спазва споразумението с ЕС, заяви Джамбазки и прогнозира:

Ще има следващо споразумение с Турция, като единственото различно нещо от тази част в работата ще бъде цената, която ще поиска турското държавно ръководство.

Голямата заплаха, която все повече усещат европейските граждани, е целенасоченият опит за дестабилизация на ЕС, каза на кръглата маса заместник-председателят на НС и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов:

Европа започва да прилича на континент, който не решава сам своята съдба.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!