Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Ц. Цветанов: Необходима е широка дискусия за постигане на консенсус по реформата в МВР

К. Каракачанов: Парламентът започват да го превръщат все повече в един декор

Фотографија: БГНЕС

Професионалните и политически дебати за промените в закона за МВР не се състояха, преди те да бъдат внесени във вътрешната парламентарна комисия. Това призна Цветан Цветанов  в Благоевград, където участва в кръгла маса  на тема  "Национална сигурност и миграционен натиск - рискове и решения".

Заместник-председателят на ГЕРБ припомни, че протестите на служителите в МВР и дефицитът на политическа подкрепа са били ясен знак за необходимостта от широка дискусия за постигане на консенсус по реформата в Сигуростта:
Тази обществена дискусия малко или много отсъстваше и това, което в момента искаме да направим, е действително в диалог да се намери този консенсус.

Въпреки това Цветанов защити вносителите на  проектозакона за МВР, макар и не персонално:
Нека да не отчитаме само препоръките, които бяха дадени, защото можем да кажем, че това са слабите моменти, но също така трябва да кажем, че има много добри предложения, които нямат алтернатива.

Това, което беше заложено от професор Вучков през 2015 година, януари месец - знаете, че той направи действително едно сериозно обществено обсъждане и предложи една пътна карта за реформите, които трябва да бъдат извършени в МВР, посочи Цветанов като пример за успешна политическа реформа във вътрешното ведомство

Аз искам да призова всички  - нека да бъдем достатъчно обективни в оценките и в препоръките и нека да не търсим конфликта, а да търсим това, което е полезно както за държавата, така и за успокоение на целия сектор "Сигурност"
, допълни Цветан Цветанов.

СнимкаТемата за дефицита на политическо доверие по отношение на Закона за МВР коментира и заместник-председателят на парламента и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.
Парламентът, за съжаление, започват да го превръщат все повече в един декор. Явно е, че имат разминаване във вижданията по отношение на това какво трябва да се прави в МВР - това е видно,  заяви Каракачанов по повод отношенията между ГЕРБ и министър Румяна Бъчварова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!